Baba

Hogy lehet túlélni friss szülőként a kimerültséget?

Biztosan számítottál rá, hogy újdonsült szülőként fáradt leszel. De valószínűleg nem arra számítottál, hogy két lábon járó zombi leszel és az lesz a legnagyobb vágyad, hogy négy órát aludj egyvégtében.
2021. Október 25.
Hogy lehet túlélni friss szülőként a kimerültséget? (fotó: Getty Images)

Amíg nincs gyerekünk, fogalmunk sincs arról, hogy mit jelent fáradtnak lenni. Néhány nemrégiben készült brit tanulmány szerint az újdonsült szülők 44-50 teljes éjszakát veszíthetnek el gyermekük életének első évében. A kegyetlen az, hogy a teljesen kimerült szülők hirtelen felelősek egy tehetetlen baba életben tartásáért, ezért meg kell próbálniuk legalább valamennyire ébernek maradni.

És bár rengeteg forrás áll rendelkezésre arról, hogyan lehet a babát elaltatni, nehezebb tippeket találni arra vonatkozóan, hogyan lehet túlélni a kimerültséget szülőként.

A huffpost.com összegyűjtötte a legjobb túlélési tippeket újdonsült szülőknek, tapasztalatokon, kutatásokon és más szülők tippjei alapján. Íme.

1. Csapd be a tested, hogy azt higgye, kipihent

Húzd el a függönyt, amikor felkel a nap, még akkor is, ha az elmúlt három órában csak a kanapén ültél a babádat ölelve. Főzd meg a reggeli kávét. Zuhanyozz le és öltözz fel – ne csak egy másik pizsamába, hanem valódi ruhába.Tedd meg mindazt, amit általában egy új nap kezdetén szoktál, hogy becsapd az elmédet és a testedet, hogy azt higgye, épp most ébredtél fel. Ezek az apró rutinok segítenek abban, hogy jobban érezd magad. Tanulmányok szerint a napfény, a zuhanyzás és a koffein mind segíthet felébreszteni az agyadat.

2. Szundikálj, amikor csak tudsz (és ahol csak tudsz)

Jó esély van rá, hogy mostanra már legszívesebben felpofoznád a következő embert, aki azt mondja: “Aludj, amikor a baba alszik!”. De még ha a baba keveset is alszik, akkor is van mód arra, hogy beiktass egy gyors szundit.Először is, aludj, amikor a baba alszik (bocs). Ha a baba úgy alszik mint az álom este 7-től 22 óráig, majd az éjszaka hátralévő részében sokat van fent, próbálj meg ebben az időablakban pár órát aludni még akkor is, ha ez elsőre természetellenesnek tűnik.

Valaki tud vigyázni a babára egy fél órát, órácskát? Szuper, aludj!

A vacsora várhat. A mosás várhat. Minden várhat. A lényeg, hogy aludj, amikor csak tudsz.

3. Mozdulj ki

Az fontos, hogy ha tényleg nem aludtál, akkor semmiképp ne vezess. De a napfény és a testmozgás is bizonyítottan segít a fáradt embereknek ébren maradni, szóval sétálj egy kicsit.

Ültesd be a babát a babakocsiba és menjetek ki a levegőre, sétálj egy nagyot.

4. Foglald le az elmédet

“Ha valami érdekes dologgal foglalkozol, vagy beszélgetsz róla, azzal serkentheted az elmédet, és éberebbnek érezd magad” – mondta korábban a Reader’s Digestnek Richard Shane alvásszakértő.Nem tudod nyitva tartani a szemed? Hívj fel egy barátot! Beszélgessetek, szó szerint bármiről. Éjszakai műszakot vállalsz egy olyan babával, aki csak a karjaidban akar aludni? Fejts rejtvényt a telefonodon, írj listákat, írj e-maileket azoknak, akikkel már régóta szeretnél találkozni.

5. Felváltva pihenjetek

A partnereddel felváltva maradjatok fent a babával. Rengeteg újdonsült szülő van, akik váltott műszakban élték túl az első hónapokat.

6. Tagadj

Mondd azt magadnak, hogy nem vagy fáradt. Tégy úgy, mintha normálisan aludtál volna. Az elméd talán tényleg elhiszi.

Számos tanulmány megállapította, hogy a “placebo-alvás” – vagyis ha azt hiszed, hogy jól aludtál, holott nem – ugyanolyan mértékben javíthatja a kognitív funkciókat, mint egy jó éjszakai alvás.

A másik oldalról viszont, ha állandóan arról beszélünk, hogy mennyire fáradtak vagyunk, még fáradtabbnak érezhetjük magunkat.

7. Ne feledd, hogy mindez csak átmeneti

Próbáld magad arra emlékeztetni, hogy a legtöbb baba előbb-utóbb átalussza az éjszakát. Csak addig kell túlélni valahogy: állandóan Netflixet nézve, édességet tömve, akárhogy.