Baba

5 dolog, amit sose mondj az anyukának, akinek nem alszik a gyereke

Hidd el, van elég baja a kéretlen tanácsok nélkül is annak az anyukának (és apukának), aki heteken, hónapokon át nem alszik a gyerekének hála.
2022. Április 25.
Leírhatatlanul kimerítő heteken, hónapokon át virrasztani! (Fotó: Getty Images)

Nem véletlen, hogy volt idő, amikor a kegyetlen kínzások egyik módja az volt, hogy nem hagyták aludni azt, akit gyötörni akartak. Az éjszaka felsíró vagy egyszerűen az alvásidőről tudomást sem vevő gyerek természetesen nem direkt akar rosszat a szüleinek, a végeredményen azonban ez vajmi keveset változtat. Állóképességtől függően viszonylag rövid időn belül fáradttá, kimerültté, ingerlékennyé válnak az alvásmegvonásban szenvedő szülők, akiknek emellett a koncentrációjuk, memóriájuk is romlik

Ennek tudatában jobb, ha senki nem gyötri a szülőket kéretlen tanácsokkal és hajmeresztő megjegyzésekkel, amikkel hamar megtelik a padlás: minél hosszabbra nyúlik a gyerek “nemalvása”, annál többen próbálnak hasznos tippekkel szolgálni nekik. Hidd el, nem jó ötlet, már csak azért sem, mert egy keveset alvó felnőtt igen lobbanékony lehet, és ha épp te vagy az, akinél betelik a pohár, a reakciója igazán meglepő (ugyanakkor teljesen érthető!) lehet!

1) Hagyjátok sírni, attól majd hamarabb elfárad és könnyebben elalszik!

A témában magát járatosabbnak érző önjelölt szakértők ehhez még azt is hozzá szokták tenni pozitívumként, hogy a baba tüdeje is sokat erősödik, ha a szülők hagyják sírni. Néha tényleg úgy tűnik, hogy komolyan hisznek abban, hogy van áldásos hozadéka is annak, az elavult altatási módszernek, aminek lényege, hogy a babát hagyják sírni. Amellett, hogy a legtöbb szülő ösztönösen érzi, hogy ez csak rossz lehet, mára szerencsére nagyon sokan bebizonyították, hogy haszna nincs, káros hatása viszont annál inkább.  

2) Nehogy magatok közé vegyétek, sosem tudjátok majd kitessékelni a szülői ágyból!

Ez egy másik rendkívül elterjedt és sokak szerint megalapozott “tudományos tanács” – akik osztogatják, biztos rengeteg kiskamaszt láttak a szüleikkel egy ágyban aludni… Ha a szülők úgy döntenek, hogy maguk közé veszik a kicsit (például azért, mert ez az egyetlen hely, ahol hajlandó több órán át egy huzamban aludni), a gyerek velük fog egy ágyban aludni, nem pedig a tanácsadóval. Így ha nekik ez megfelel (sőt netán még jól is érzik tőle magukat!), semmi nem indokolja, hogy szó érje a ház elejét!

3) Miért nem adjátok oda valakinek legalább egy éjszakára, hogy tudjatok aludni?

Az ötlet alapvetően nem rossz, de a tálalás nem valami szerencsés! Sokkal jobban díjaznák, ha inkább így szólna: “Miért nem adjátok oda nekem egy éjszakára, hogy tudjatok aludni? Szívesen vigyázok rá, az sem baj, ha egész éjjel fent leszek!” Vagy ebben a formában már nehezebb kimondani? 

4) Próbáltál már neki kamillateát adni?

Aki ilyet kérdez, annak valószínűleg még nem volt dolga hosszú heteken, hónapokon át virrasztó kisgyerekkel. Aki ugyanis abban a “kivételes szerencsében” részesül, hogy a babája nem alvásra használja az éjjeleket, reményvesztettségében tesz egy próbát azokkal a dolgokkal, amik nyugodt alvást ígérnek. Akármilyen kimerült is, el tudja dönteni egyedül, mit vessen be!

5) Jobb lenne, ha nem szoptatnád/etetnéd éjszakánként!

Tényleg az a legjobb stratégia, hogy az amúgy is fáradt anyukát még hibáztatod is? A szülők közelsége, a szoptatás vagy a cumisüveges táplálás segíthet, ha a kicsi vígasztalhatatlanul sír, így nem érdemes tiltólistára tenni. Teljesen nyilvánvaló, hogy ha a baba több órára álomba merül, nem fogja az anyukája ébresztgetni, hogy megetethesse, de ha felébred azért, mert éhes, a legkézenfekvőbb megoldás az, hogy enni ad neki. Ha a te gyereked hamarabb leszokott erről másénál, örülj neki, de sose ródd fel senkinek, ha éjjelente szoptat, cumiztat!