Baba

Hat évnyi alváshiányra készülj, ha gyereked lesz

Ha a szülőket kérdezzük, biztosan az alváshiányt hozzák fel, mint az egyik legnehezebben elviselhető dolgot a kisbaba születése után. Ráadásul, valószínűleg hosszabb ideig befolyásolja majd az életünket, mint hisszük.
2019. Május 11.
Évekig nem tudják kipihenni magukat a szülők

A Sleep című tudományos folyóiratban megjelent kutatás eredményei szerint az anyák és apák átlagosan akkor tudnak majd nyugodtan átaludni egy éjszakát, amikor a gyerekük elkezdi az iskolát – vagyis hat évnyi alváshiányra kell felkészülni!

Az anyák ráadásul rosszabb helyzetben vannak, mint az apukák, hiszen a kisbaba első évében sokkal kevesebbet alszanak, egyszerűen azért, mert még mindig ők számítanak a kicsi elsődleges gondozójának.

A University of Warwick pszichológiai tanszékének kutatói 2500 nővel és 2200 férfival készítettek interjút. A válaszokból kiderült, hogy a szülés utáni első három hónapban az anyák átlagosan egy órával aludtak kevesebbet, mint a terhességük előtt (az apáknál ez 15 perc volt), a szülés utáni első évben pedig átlagosan 40 perccel aludtak kevesebbet az anyák – függetlenül attól, hogy hányadik gyermekükről volt szó. Persze, a több gyerek azt is jelentette, hogy az anyukák “hozzászoktak” az alváshiányhoz, vagyis az első babás anyák rosszabbul viselték, hogy nem tudták kialudni magukat.

Még az óvodás gyerekek szülei is kevesebbet aludtak, mint korábban: az anyák mintegy 20, az apák pedig 15 perccel többet aludhattak akkor, amikor még nem volt gyerekük.

(Forrás: smartparenting.com.ph)

Ez is érdekelhet: