Baba

Hat évig nem tudják kialudni magukat a szülők

Azt régóta tudjuk, hogy egy kisbaba mellett szinte képtelenség kipihenni magunkat, de egy kutatás szerint a szülőknek hat évre van szüksége, hogy az alvásuk mennyisége és minősége visszatérjen a kielégítő szintre.
2019. Március 03.
Hat évig tart az alváshiányos állapot

Szinte természetes, hogy egy kisbaba mellett bizony nincsenek nyugodt éjszakáink, és többször is fel kell kelni hozzá – akár szoptatni, megetetni, akár csak megnyugtatni. Ez azonban a normális fejlődés része, és egy idő után (remélhetőleg) beáll egy rendszer, és növekvő kisgyerek egyre hosszabb ideig alszik nyugodtan éjjelente. 

Egy kutatásból azonban kiderült, hogy a szülők esetében sokkal tovább tart, míg “visszaáll” a baba születése előtti rend, és képesek eleget aludni megszakítások nélkül. A University of Warwick szakemberei úgy találták, hogy akár hat év is eltelik az első gyermek születése és a valóban pihentető éjszakai pihenés között. A nemzetközi vizsgálatba összesen 4659 anyát és apát vontak be, akiknek 2008 és 2015 között született gyermeke. 

Az eredmények elemzése során az is kiderült, hogy az anyák a baba születése utáni első három hónapban 1 órával kevesebbet aludtak, mint a terhességük előtt, míg az apáknál ez a csökkenés csak 15 percnyi volt. Meglepő módon, míg az anyák az évek folyamán egyre többet alhattak, az apák esetében nagyjából azonos mértékű volt az alváshiány a gyermek előtti időszakhoz képest: amikor a gyermekük 4-6 éves volt, az anyukák 20 perccel, az apukák pedig 15 perccel aludtak kevesebbet. 

“A kisbaba születése után a nőknél sokkal nagyobb alváshiány és gyakoribb ébredések figyelhetőek meg, hiszen még mindig az anyák a kisbabák elsődleges gondozói” – mondta dr. Sakari Lemola, a University of Warwick pszichológiai részlegének kutatója.  

Az összegyűjtött adatok további elemzéséből kiderült, hogy az első gyermeküket gondozó szülők esetében valamivel erőteljesebb volt az alváshiány hatása, mint a tapasztaltabb szülőknél, és volt némi különbség azoknál az anyáknál is, akik szoptatták, illetve akik cumisüvegből táplálták a babájukat. Ugyanakkor más tényezőknek, például az anyagi helyzetnek nem volt hatása az alváshiányra. 

A kutatással összefüggő tanulmány a Sleep című szakmai lapban jelent meg.

(via)