Baba

Miért nem alussza végig az éjszakát?

Mióta megszületett, nem aludtam végig egyetlen éjszakát sem - panaszkodunk sokan, álmosan és fáradtan, különösen akkor, ha úgy nyolc hónapos kor táján még bele is erősít a gyerkőc.
2013. Március 31.

Nagy oknyomozók vagyunk, ha nappal már csak üggyel-bajjal tudjuk nyitva tartani a szemünket a kialvatlanságtól. Mielőtt azt hinnéd, hogy a gyereked alvászavaros vagy te rontottál el valamit, tisztázzuk a lényeget: az élet második fél évétől kezdve nagyon sok kisbabánál figyelhető meg ugyanez a jelenség. Éjszakánként többször is felébrednek, sírnak, vagy megvigasztalhatók, vagy (ritkábban) nem, aztán előbb-utóbb újból elalusznak egy rövid időre, és kezdődik minden elölről. Jellemző, hogy ez egy-két hétig zajlik így, aztán következik egy nyugodtabb időszak, majd megint egy sírósan ébredős.

Mi lehet a sírás oka?

1. Leggyakrabban a fogzás

Akár két-három héttel is megelőzheti a fog tényleges áttörését ez a fajta nyugtalanság, amit talán fájdalom okoz. Jellemző, hogy a fog áttörése után egy kis nyugalom következik.

2. Sok frusztráció napközben

Nyomul a kis felfedező, legszívesebben mindent megfogna, mindent megkaparintana és megkóstolna, de túlságosan sok mindent elvesznek tőle, túl sok a tilalom. Ez lecsapódhat abban, hogy az alvása nyugtalan, zaklatott. Próbálj inkább előre elpakolni mindent, ami gondot okozhat, de hagyj neki elöl érdekes, veszélytelen zsákmányolnivalót.

3. Betegség

A fülfájás például keserves, vigasztalhatatlan sírással jár, de az nem jellemző rá, hogy hetekig eltartana. Sok kisbabánál az eldugult orr is nagy probléma. Nem kap rendesen levegőt, nyitott szájjal lélegzik, a szája pedig pillanatok alatt kiszárad. A pangó váladék fülfájást is okozhat. Sós vizes orrspray segíthet ezen, meg egy kis esti orrszívás. Ha nyitva tartod egész éjjel az ablakot, és megkísérled jóval húsz fok alatt tartani a hálószoba hőmérsékletét, akkor is jobban alszik a baba, ha náthás. A fűtött szoba túl meleg, száraz levegője egészen biztosan fokozza a problémát.

4. Túl meleg van

Ha a sírva ébredő baba nyakánál a ruha alá nyúlva úgy érzed, hogy nedves, izzadt a bőre, akkor lehet, hogy a nagy meleg zavarja. Nyáron, kánikulában adj rá minél kevesebb ruhát, de légkondit lehetőleg ne használj, inkább járjon a levegő. Fűtési szezonban feltétlenül vedd lejjebb éjszakára a fűtést, lásd a betegségnél írottakat!

5. Éhség

Egyéves korhoz közeledve előfordul, nem is ritkán, hogy napközben alig akar enni a gyerek, annyira leköti a világ felfedezése, a nyomulás. Éjszaka, amikor minden csöndes és sötét, vagyis ingerszegény a környezet, könnyebben kapható a szopásra, ilyenkor persze pótolja, amit napközben elmulaszt. Ha az ébredés oka éhség volna, akkor sem jó ötlet vacsorára cukrozott tejpépeket adni. A szoptatás a legkevesebb felhajtással járó, leggyorsabb visszaalvást ígérő segítség.

6. Szomjúság

Ha úgy gondolod, szomjúság miatt ébred, akkor is a szoptatás a legjobb megoldás. Ha nem szoptatsz, vagy úgy érzed, az így felvett folyadék nem elég, kínáld tiszta vízzel, pohárból. Éjszaka semmiképp se adj neki gyümölcsleveket, cukrozott vagy más módon édesített italokat!

7. Bizonytalanság

Ha akad valami, ami rendszeresen vagy éppen mostanság dúlja fel a baba lelki békéjét, úgyszintén számíthatsz a zűrösebb éjszakákra. Ilyen például a költözés, családi veszekedés, anya munkába állása vagy rendszeres távollétei, új arcok felbukkanása a baba körül. Ilyenkor kimondottan jó, bizalom-helyreállító intézkedés a gyakoribb éjszakai szoptatás. Próbáld megőrizni a nyugalmadat! Ha sikerül higgadtan, belenyugvással fogadni a helyzetet, akkor talán nem érzel olyan dühöt, ingerültséget a sok ébresztő miatt. A baba is könnyebben megnyugszik, ha belőled nyugalom árad.

8. Anya türelme elfogyott, baba beleerősít

Ha másfél éves kor alatt próbálod leszoktatni az éjszakai ébredésekről és a szoptatásról, arra is felkészülhetsz, hogy pont az ellenkezője fog történni, mint amit szeretnél. Még gyakoribb ébredés, még hosszasabb sírás. Mivel még nincs olyan értelmi fejlettségi szinten, hogy megértse, mit szeretnél, csak a frusztrációt és bizonytalanságot fokozod. Egy ilyen helyzetet sokkal jobb megelőzni. Várj, amíg másfél-két éves kor között már elég értelmes lesz a gyerek az első alkukhoz, akkor próbáljatok előrébb jutni. De lehet, hogy addigra már meg is szűnik a probléma.

9. Pánikroham

Pavor nocturnus” – így nevezik ezt a fura, és kissé ijesztő rohamot. A gyerek kétségbeesetten sírva ébred, és vigasztalhatatlan. Olyan, mintha nem is volna ébren. Igaz, akár ülhet is az ágyban sírás közben, de nem reagál semmire, ami körülötte történik. Nem akar szopni, nem válaszol, csak mered maga elé és bömböl. Nyolc hónapos kor előtt nem nagyon fordul elő, gyakoribb egyéves kor felett. Részletesebben itt olvashatsz erről a jelenségről és okairól.