Baba

Amit rosszul tudsz az alvásról

Az alvás különleges dolgokra képes: fokozza a növekedési hormon felszabadulását, hatására több T-sejt indul harcba a fertőzések ellen, és még az étvágy szabályozását is helyreállítja.
2011. Október 25.

Mitől alszunk jól?

Az alvás természetesen nyak felett is sokat segít. David Dinges, a Pennsylvania Egyetem alváskutatója szerint az alvás stabilizálja az éber agyműködést, fokozza az éberséget, és hozzásegít a gyorsabb információ feldolgozáshoz.

De, ha ilyen jótékony az alvás, miért kísérletezünk társadalmilag az alvás minimálisra csökkentésével? Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ adatai szerint az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben közel 20 perccel csökkent az átlagos alvásidő, így az jelenleg napi hat óra negyven perc.

A 30-44 éves férfiak a legfelelőtlenebbek: harminc százalékuk állítja, hogy éjjelente hat óránál is kevesebbet alszik. Ezért pedig nemcsak a termelékenység csökkenésével fizetünk, hanem az egészségünkkel is. Itt az ideje felébredni és alaposabban átgondolni a kérdést!

1. A sikeres embereknek elég napi öt óra alvás

Igaz, hogy Napóleon és Thomas Edison sem aludt többet 4-5 óránál éjszakánként, de a világuralom és az izzó feltalálása csupán bemelegítés lett volna számukra, ha többet alszanak. A szakértők szerint mindössze a felnőttek 10 százalékának van az átlagnál jelentősen kevesebb (vagy több) alvásra szüksége. Ha az alváson spórolunk, zombiként éljük le az életünket.

2. Természetes, hogy pisilni járkálsz éjjel

Alex Chediak, a Miami Alváskutató Központ igazgatója szerint ha valaki rendszeresen legalább kétszer kel fel éjjelente vécére, valószínűleg obstruktív alvási apnoéban szenved. Alvási apnoe esetén a garat hátsó részének lágyszövete elzárja a légutakat alvás közben, amitől 10 másodperc és egy perc közötti időtartamig leáll a légzés.

E minifulladásoktól alacsonyabbá válik a vér oxigénszintje, a szívünk hevesebben kezd verni, és megemelkedik a vérnyomásunk. Többletfolyadék gyűlik fel a vénákban, és visszacsatolásként nyomáscsökkentő vízhajtást, vagyis pisilést vált ki. Dr. Chediak szerint a prosztata-megnagyobbodás és a magas vércukorszint is okozhat éjszakai vizelési kényszert, e betegségek esetén azonban éjjel és nappal is gyakrabban kell vizelnünk.

3. A sziesztára szükségünk van

A mediterrán országokban elterjedt szokás, hogy a kiadós ebéd után délután 1 és 4 óra között lepihennek. A növekvő munkanélküliség mellett azonban a háromórás szundikálás egyre kevésbé mutatna jól a munkahelyeken. A szakértők szerint az ebéd utáni szunyókálás árulkodó jele annak, hogy nem volt elég az éjszakai alvás.

4. Ha minden hajnalban 4-kor kelek, csupán azt jelenti, hogy korán kelő vagyok

Sokkal valószínűbb, hogy álmatlanságban szenvedsz. Ilyen esetben érdemes körülbelül egy órával később lefeküdni, hogy az alvás közben kialakuló üresjáratok megritkuljanak, és lassanként ne a kakas előtt, hanem utána ébredj. A hajnali ébredés a depresszió egyik velejárója.

5. A lefekvés előtti kiadós edzés segít az alvásban

A rendszeres testedzés az egyik leghatékonyabb segítség az alvás tekintetében, de ha közvetlenül lefekvés előtt edzel, nagy a valószínűsége, hogy éber maradsz az ágyban. (De még a 18-20 óra közötti edzés belefér.) Lefekvés előtt hasznosabb egy forró fürdő vagy szauna. Az edzést pedig hagyjuk inkább reggelre.

6. Az alkohol segít az alvásban

Az alkohol valójában belerondít a természetes alvási ciklusba, mert négy óra ittas alvást követően elmúlik az alkohol hatása, és izgalmi állapotba kerülsz. Ettől kezdve nem olyan mély az alvás, könnyebben felébredsz. Ráadásul az alkohol izomlazító hatása miatt az alvási apnoe tüneteit is kiválthatja olyan horkolókban, akik máskülönben nem szenvednek a rendellenességben.

Sajnos mindezek ellenére túl sokan folyamodnak ehhez a módszerhez, akik nehezen alszanak el. Az ivásnál azonban sokkal többet ér, ha rendszeresen ugyanabban az időben fekszel le.

Ezek is érdekelhetnek:

Baglyok és pacsirták

Mikor alussza végre át az éjszakát a csecsemőnk?

Gyakran ébred éjszaka, mit tegyek?

Forrás: Medipress