Baba

Baglyok és pacsirták a kiságyban

Svájci alvásszakértők több mint ötszáz gyereket kísértek figyelemmel éveken keresztül. Kutatásaikból kiderült, hogy az első években igen eltérő a gyerekek alvásigénye.
2008. Január 27.

A babák alvásigénye széles spektrumon mozog

Ezért azt javasolják a szülőknek, hogy ne az átlaghoz viszonyítsanak, hanem gyerekük viselkedéséből következtessenek arra, eleget alszik-e. Ha a kisgyerek rendszeresen magától ébred fel, és napközben élénken tevékenykedik, ügyesen mozog, keveset nyűgösködik, bizonyára eleget alszik.

Az sem utal azonban alvászavarra, ha ennek az ellenkezőjét tapasztaljuk. Fejlődési ugrások, fogzás, betegség idején elegendő alvás mellett is nyugtalan lehet a gyerek.

Az átlagos alvásigényű gyerek éjjeli és nappali alvásmennyisége kiegyenlíti egymást: ha este később fekszik le, reggel tovább alszik, csak a délutáni órákra fárad el, a korán kelők viszont napközben hamarabb elálmosodnak. Ők talán már tizenegykor ebédelni szeretnének, és dél körül már alszanak is, este pedig ismét hamarabb ágyba bújnak.

A nappali szunyókálást négyéves kor előtt nemigen hagyhatjuk el: a déli pihenő ellen tiltakozó kisgyerek a késő délutáni órákra elviselhetetlenül nyűgös lesz, a holtponton túlesett lurkó pedig nehezen alszik el, akármilyen fáradt is.

Ebben az időszakban, tehát 4-5 éves korig nagyon fontos, hogy a délelőtt fáradalmait kipihenjék a gyerekek, az óvodai, otthoni ingereket fel kell dolgozni. Erre legmegfelelőbb a délutáni alvás, amelynek hosszát nem érdemes korlátozni. Másfél- két óra alvásra egy átlagos óvodásnak szüksége van, de az sem extrém, ha három órát is alszik egy ekkora gyermek. Kutatások bizonyították, hogy a memóriára is jótékony hatással van az alvás.

Az iskola közeledtével egyre kevesebb délutáni alvásra szokott igénye lenni a gyerekeknek, bár vannak olyanok is, akik 6-7 éves korukban is igénylik a csendes pihenőt.

Az alvásigény változó, fontos, hogy minden gyerek a maga igényei, életkora szerint, a maga ritmusában tudjon pihenni ebéd után.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin