Baba

Baba alvási idővonal – átlagosan így változik a kicsik alvása

Mennyi alvási időre van szüksége a babáknak és a kisgyerekeknek? Hogyan változhatnak az alvási szokások az életkor növekedésével?
2022. Október 25.
kisbaba ásít
Hogy változik idővel a babák alvása?

Minden baba és kisgyerek más, így a fejlődésük is valamelyest egyedi ütemben zajlik. Az alvással is hasonló a helyzet, vannak, akik jobb alvók, míg mások kevésbé.

Hogyan változhat a kicsik alvása az életkoruk növekedésével? (Az alábbiak csupán átlagos értékek, lehetnek egyéni eltérések az egyes babák és kisgyerekek alvásában.)

Újszülött baba – körülbelül 16-17 óra alvás (24 órás időszakban)

Az újszülött babák még nagyon sokat alszanak, átlagosan 16-17 órát (de van, aki ennél többet is). Szinte annyit alszanak napközben, mint éjszaka: a nappali alvás átlagosan nagyjából 6-8 óra, az éjszakai alvás nagyjából 8-9 óra. De ezek mind átlagértékeke, és lehetnek egyéni eltérések. Egyhuzamban valószínűleg nem alszanak 2-3 óránál többet a nap folyamán, mert gyakran felébrednek enni.

1-2 hónapos korban – körülbelül 14-16 óra alvás

A baba ebben az időszakban kezdi megérteni a különbséget a nappalok és az éjszakák között, így valószínűleg többet alszik éjszaka, mint nappal, és hosszabb ideig egyhuzamban. Azonban még napközben is sokat alszik. Ilyenkor a nappali alvás átlagosan nagyjából 6-7 óra, az éjszakai pedig átlagosan 8-9 óra.

3 hónapos kortól – körülbelül 14-16 óra alvás

3 hónapos korára a baba már valószínűleg megérti a nappal és az éjszaka közötti különbséget, és a nappali alvása valószínűleg három alvásra oszlik. A nappali alvás átlagosan nagyjából 4-5 óra, az éjszakai átlagosan nagyjából 10-11 óra.

6 hónapos kortól – körülbelül 14 óra

A nappali alvások fokozatosan hosszabbak és ritkábbak lehetnek a baba féléves korára. A legtöbb babának ekkorra 2 napközbeni alvása lesz. A nappali alvás időtartama átlagosan nagyjából 3 óra, az éjszakai alvásé pedig átlagosan 11 óra.

9 hónapos kortól – körülbelül 13,5 óra

Gyakori lehet a 9 hónapos babáknál, hogy gyakrabban ébrednek fel, mert ebben az időszakban elkezdhetik érezni a szeparációs szorongást, ami megzavarhatja az alvást. De az olyan új készségek megtanulása, mint a mászás, vagy éppen a lefekvés előtti játék, a késő délutáni alvás, szintén megzavarhatják a baba alvási szokásait. A napközbeni alvás átlagosan nagyjából 2,5 óra lehet, az éjszakai pedig 11 óra.

12 hónapos kortól – körülbelül 13,5

Az egyéves kisgyerek két napközbeni alvásának hossza kicsit lerövidülhet, míg az éjszakai alvása továbbra is nagyjából 11 óra lehet. A napközbeni szundítások ideje nagyjából 30 perc és 2 óra között lehet, és valószínűleg egyszer reggel/délelőtt, egyszer pedig délután alszik. De minden gyermek egyedi, és a kisgyerekek alvásigénye napról napra is változhat.

18 hónapos kor – körülbelül 13 óra

Sok kisgyerek hagy fel a reggeli szundival. A délutáni szunyókálás valószínűleg még néhány évig marad a kisgyereknél, és van, akinél a reggeli is előnyös lehet. A legtöbb gyermek ennyi idős korban éjszaka körülbelül 10-11 órát alszik éjszaka.

Forrás: babycentre.co.uk

Nyitókép forrása: Getty Images