6 hónapos baba fejlődése

A baba fejlődése

A legtöbb baba

  • beszéd és hang felé fordul
  • hangokat utánoz
  • mindkét irányba forog, hasáról a hátára és vissza

A babák fele

  • tudatosan nyúl a tárgyakért, a szájához viszi őket
  • darabos ételt elfogad

Néhány baba

  • mászni kezdhet

6 hónapos korban a baba már könnyedén fordul hasra és vissza. Mászni kezdhet, de nem halad előre. Ölünkbe kapaszkodva megállhat, súlyát rövid ideig tartja, de még nem szabad állnia. A tárgyakat már meg tudja fogni, szájához veszi, ajkával tapintja, ez is egyfajta ismerkedés. Kezét, lábát és minden keze ügyébe kerülő dolgot megkóstol. Ekkor kezdi ügyesen tartani a cumisüveget, kétfülű poharat, szereti a csörgőt rázogatni. Először csak egyik kezével nyúl a tárgyakért, majd egyik kezéből a másikba rakosgatja őket. Egész keze kell a tárgyak fogásához, egyszerre csak egy dologra tud figyelni.

Az arcokat biztonsággal felismeri, érzelmei kifejezésére is képes, nevet, mosolyog, sír, adekvát reakciókat mutat. A hangok és a beszéd forrása felé odafordul, a hangokat utánozza, akkor beszél, ha örül, elégedett vagy izgatott, érzelmi állapotokat fejez ki. Lehetnek fogacskái, de nem törvényszerű. A fogak megjelenését követően pépes, darabosabb ételt is kaphat, már lehetnek kedvenc ízei. Ha szopik, elég a gyümölcs kóstolgatása.

Gyors hangulatváltozásai lehetnek. Mélyebb kapcsolata alakul ki a szülőkkel, jobban ragaszkodik hozzájuk.

Féléves korig a kizárólagos anyatejes táplálás a cél. Amennyiben elegendő mennyiséget tud az édesanya szoptatni, ebben az életkorban kezdjük meg a hozzátáplálást. Továbbra sem az anyatej “leváltása” a célunk, hanem az anyatejes táplálás kiegészítése egyéb fontos alkotóelemekkel. Ennek érdekében kezdjük meg fokozatosan a gyümölcsök és főzelékek adását.

Ha nem forog, egyáltalán nem kezd kúszni, nem nyúl a tárgyak után, nem mosolyog vissza, ha emberi arcot lát, ha a hangokra nem fordul oda, nem figyel, gyermekorvosi, valamint szemészeti és hallásvizsgálat javasolt.

JÁTÉKTIPPEK

Tarts a kád mellett néhány kedvenc játékot, játsszatok csiklandozóst: egy puha szivaccsal vagy plüssanyaggal csikizd meg a talpát és a hasát.

Ágya köré készíts színes papírfüzért, és dekoráld ki a falat vagy az ablakot, hogy a megszokott látvány helyett valami újat lásson.

Tölts meg egy műanyag palackot félig vízzel, és tegyél hozzá mosogatószert, ételfestéket.

Csavard rá a kupakot szorosan, rázd össze, és add a baba kezébe, hogy nézegesse.

Miután a baba megtanult egyedül ülni, adj a kezébe egy fakanalat vagy habverőt, és mutasd meg, hogy kell ütögetni vele egy lábost.

Ejts néhány plüssjátékot egy műanyag vödörbe, közben mondd, hogy „hoppá”, majd kérd meg, hogy nyúljon be érte és vegye ki.

Kötözz egy puha, könnyű játékot hosszabb gumizsinórra, és rugóztasd előtte, közben mondj valami hangutánzó szót, ezzel tartva magadon a figyelmét.

Ülj le vele a földre, és puha kockákból építsetek tornyot, aminek a tetejére ültess egy kisebb plüssfigurát, és figyeld, ahogy a baba a kezével nyúl érte, aztán összedönti a tornyot, ahogy leveszi.