Gyerek

Délutáni alvás: erőltessük vagy ne?

Hány éves korig szoktak aludni a gyerekek délután? Kell-e erőltetni az alvást egy gyereknél, ha nem álmos? S mi van akkor, ha nem alszik délután, és emiatt estére nagyon nyűgös lesz? Válaszok a cikkben.
2017. Augusztus 23.

Ha fáradt, ásítozik, érdemes elaltatni a gyereket

A gyermek alvási ciklusa idővel egyre jobban hasonlít a felnőttekéhez, most már hosszabb időt tölt a mélyalvás, és kevesebbet az álomalvás állapotában. Négyéves korára nála is kifejlődnek a teljes, 90 perces alvási ciklusok (60 percesről), amelyekben mind a négy fázis, a szendergés, a felületes, a mély és az álmodó alvás is elkülöníthető. Az éjszaka elején ő is több időt tölt mély alvással, a felületes és álmodó szakaszok pedig a reggel felé hosszabbodnak.

A délutáni alvás elhagyása

Két-három éves kora körül a gyermekek elkezdik elhagyni a délutáni alvást, négyéves korra pedig sok gyerek már egyáltalán nem igényli. Ha a gyermek a délutáni alvás helyett a szobájában mászkál vagy egy az egyben ellenáll a lefektetésnek, talán eljött az ideje, hogy elhagyja a délutáni alvást.

Az is előfordulhat, hogy a délutáni alvás hatására nehezebb lesz lefektetni este, vagy másnap reggel túl korán felébred. A délutáni alvás semmiképpen ne adjon okot vitára, de ha már nem is alszotok, a kora délután akkor is a csendes elfoglaltság ideje legyen.

Bizonyos napokon szükség van a délutáni alvásra

A délutáni alvás elhagyása nagy változás a gyermek életében. Ha ebéd után az álmosság jeleit látod rajta – ásít, dörzsöli a szemét, nem tud odafigyelni vagy nyűgössé válik -, nyugodtan fektesd le, amennyiben ő is szeretné, ha azonban tele van energiával és vidáman elvan szundi nélkül is, ne erőltesd az alvást.

A váltás esetenként akár hat hétig is eltarthat. Ebben az időszakban kissé kevésbé kiszámíthatóak lesznek az események, mivel ha a gyermek elálmosodik délután, jobban teszed, ha lefekteted. Túlfáradtan ugyanis egyrészt nehezebb lesz lecsendesíteni és elaltatni, éjszaka pedig rosszabbul fog aludni.

Csendes pihenő

Ha a gyermek már nem alszik délutánonként, ebéd után tartsatok csendes pihenőt, hogy a gyermek ne fáradjon el túlzottan estére. Olvassatok együtt mesét, rajzoljatok vagy hallgassatok hangoskönyvet. Ha megtanítod, hogy egyedül játsszon, neked is lesz időd egy kicsit pihenni. A rugalmas menetrend lehetővé teszi, hogy könnyebben átvészeljétek a változás időszakát.

Az is előfordulhat, hogy a gyermek elalszik a babakocsiban vagy az autó gyerekülésében, ha délután mentek valahová, ami teljesen rendben van, amennyiben nem alszik túl sokat vagy túl későn délután. Ha ugyanis nagyjából fél három után aszik el, az már befolyásolni fogja az éjszakai alvást.

Ha a gyermeknek gondot okoz, hogy alvás nélkül kibírja estig, hozd előre fél órával a lefekvés idejét, majd, ha ez működik, fokozatosan tedd egy-két naponta 5-10 perccel későbbre, amíg el nem éred az eredeti időpontot. Ha például mindig este 7 órakor fektetted le, de a túlfáradás megelőzéseképpen ezt előrehoztad fél hétre, a rákövetkező éjszakán már adj hozzá 5 percet, és ezt folytasd addig, amíg ismét este hétkor fekszetek le.

A cikk forrása: Judy Barratt – Hogyan altassunk kisbabát?

Kapcsolódó anyagok: