Gyerek

Alvászavar a gyereknél: mi az az éjszakai rémület?

Az éjszakai rémület a parasomnia egy fajtája, tehát egy alvás közben bekövetkező, a szülők számára rendkívül ijesztő viselkedésforma. Lássuk, milyen tünetek alapján lehet gyanakodni rá.
2017. Szeptember 08.

Alvászavar a gyereknél: mi az az éjszakai rémület?

Az alvó nem ébred föl, de felülhet, sikíthat vagy rúgkapálhat. Hiába beszélsz hozz, válasz nem érkezik, nem lehet vele kommunikálni. A rémálmokhoz hasonlóan az éjszakai rémület (latinul pavor nocturnus) is örökölhető. Szemben az REM fázisban jelentkező rémálommal, az éjszakai rémület a mélyalvás szakaszában bukkan fel, amikor delta agyhullámok vannak az agyban, jellemzően az éjszaka elején, amikor ezek a fázisok a leghosszabbak. A gyermek másnap általában nem emlékszik a történtekre.

Fokozza az éjszakai rémület jelentkezésének kockázatát a túlfáradás, láz, stressz, eldugult orr.

Az éjszakai pánikrohamnak is titulált jelenség elég gyakori, minden 3. 2 és 7 év közötti gyereknél előfordul. De egészen 12 éves korig elkísérheti a gyereket.

Mit lehet kezdeni az éjszakai rémülettel?

Bár nagy lehet a kísértés arra, hogy fölébreszd a gyermeket, mégsem ajánlatos ezt tenni, mivel a rémületből ébredő gyermek ijedt, zavart, sőt erőszakos is lehet. Ehelyett inkább győződj meg róla, hogy nem eshet le az ágyról, illetve nem tehet kárt magában, és végig maradj mellette, de ne érintsd meg.Ha már ismét viszonylag nyugodtan alszik, az arc simogatásával hozd ébredésközeli állapotba. Ekkor új alvásciklus kezdődik ahelyett, hogy a gyermek visszatérne a mély alvásba, és egy újabb rémületet élne át.A cikk forrása Judy Barratt: Hogyan altassunk kisbabát? c. könyve.Kapcsolódó cikkeink: