Baba

6 tipp a délutáni szunyókáláshoz

Minden rutinos szülő tudja, hogy minél jobban alszik a kicsi napközben, annál pihentetőbb lesz az alvása.
2013. Július 19.

6 tipp a délutáni szunyókáláshoz

Természetesen mindenki kipróbálja az ellenkezőjét is: egész nap hagyja pörögni a gyereket, fárasztja, hajtja, hajszolja, hogy aztán krumplis zsák módjára vágódjon be az ágyába, és aludjon reggelig. Aztán meglepődve tapasztalja, hogy a krumplis zsák egy óra múlva hisztérikusan sír, kezdődik újra az altatás, és ez legalább még tízszer megismétlődik az éjszaka folyamán. A kicsiknek napközben is szükségük van a pihenésre, hogy fel tudják dolgozni a millió ingert, ami éri őket.

1. Gyorsan az ágyba!

Tedd le a fáradtság első jelére: ha dörgölni kezdi a szemét, ha leesik a feje, vagy már látszik, hogy nem tud koncentrálni. Vedd figyelembe, hogy a babák napról napra változnak, és soha ne az órához kösd a napközbeni pihenő idejét.

2. Legyenek szertartások!

Ezt minden kicsi igényli. Ne hagyd, hogy a bébihordozóban, autósülésben összevissza aludjon, hanem ha csak teheted, aludjon mindig a saját fekhelyén. Persze a szükség néha törvényt bont – különösen igaz ez nyaraláskor – de otthon érdemes egyfajta rendet kialakítani.

3. Sötétíts be!

Gondolj csak a saját igényeidre! Könnyebb sötétben, puha ágyban elaludni, mint nagy zajban, vakító napsütésben. A babák is könnyebben elalszanak a pihenőre hangolt szobában.

4. Altasd nyugodtan!

Szoptatás, összebújás, simogatás a legjobb altató. Nem kell katonai rendben falnak fordulva elaludni a gyereknek, engedd el magad te is, akár kettesben is szunyókálhattok.

5. Figyeld az időt!

Ne hagyd túl sokáig se aludni, mert akkor meg az estétek fog hosszúra nyúlni. Bár nem könnyű a napközbeni alvásból felkölteni a gyerekeket, de azért megéri: így az esti filmet is meg tudjátok nézni a pároddal.

6. Cseréld ki a pelust!

Kicsi babáknál különösen fontos, hogy időben cseréljük a pelenkájukat, nehogy az alvás alatt átvizesedjen a ruha és az ágynemű. Minél nagyobb a gyerek, annál kevesebbet pisil a pihenőidőben.Kapcsolódó cikkeink: