Baba

Az amerikai szülőket sokkolta ez a skandináv gyereknevelési szokás

Már a téli mínuszokban kint altatás is sokaknál kiveri a biztosítékot, de lehet ezt még fokozni.
2023. Március 01.
Babakocsiban alvó kisgyerek télen
Fotó: Getty Images

Te kint hagynád mondjuk a kávézó előtt a babakocsiban alvó picikédet, amíg te iszol bent egy lattét? A skandináv országokban ez teljesen rendben van, Amerikában viszont akár le is tartóztathatnak érte. Lehetne mindezt egyszerűen tudomásul venni: ahány ország, ahány város, ahány szülő, annyi szokás… De lehet belőle hatalmas felhördülés is, ahogy történt mindez Olly Bowman TikToker videója után.

Az azóta 7 milliónál is több megtekintéssel büszkélkedő, Norvégiában forgatott videóban Olly az utcán sorakozó babakocsikat mutatja meg, amelyben édesen alszanak a csöppségek. Csak egy pillanatra pásztáz végig rajtuk a kamera, valószínűleg a gyerekjogok miatt, és mert sietősen készült a felvétel.
Igen, hideg van, és igen, nincsenek közvetlenül mellettük a szüleik. Sokkoló? Felelőtlen? Teljesen oké? Attól függ, kit kérdezünk. Olly és amerikai szülőtársai mindenesetre eléggé kiborultak a dolgon. Ami kommentek százait (ezreit, valójában) jelenti azt cifrázva, mennyire megdöbbentő, hogy a szülők ott merik hagyni a gyerekeket felügyelet nélkül az utcán.

A felháborodott szülők legnagyobb félelme, hogy a babák emberrablók áldozatául eshetnek. Ami valóban rémisztő lehetőség. És ezen az a tény sem változtat, hogy valójában a gyerekrablás jóval ritkábban fordul elő, mint az, hogy a gyereket közeli hozzátartozója rabolja el (Egyesült Államokból származó adatok szerint). Tény, hogy az előbbi esetek különösen nagy port kavarnak, nagy médiavisszhangot kapnak, nem véletlen, hogy az amerikai szülők számára ez egy nagyon is valós és fenyegető kockázat.

Hogy a gyerekek felügyelet nélkül hagyásában mekkora kulturális különbségek vannak, azt jól illusztrálja egy 1997-es eset, amely során Annette Sorensen dán színésznő és férje egy barbecue-étteremben vacsoráztak, és közben a letakart babakocsiban alvó babájukat kint hagyták az étterem előtt – időről időre ellenőrizve őt. Szemtanúk kihívták a rendőrséget, akik végül a gyermek veszélyeztetése miatt letartóztatták a szülőket.

Nem fázik meg szegény?!?!?!

A másik dolog, amin kibukott a kommentszekció, az a hidegben altatás. Ennek azért nálunk és a hidegebb országokban is van hagyománya, talán nálunk ez nem vált ki akkora ellenkezést – az idősebb korosztályban legalábbis. Skandináv mondás, hogy nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat – és ez mennyire igaz! Ott, ahol megszokott a babákat a friss (igen, hideg is egyben) levegőn altatni, jól felöltöztetik, betakargatják, melegen tartják őket, a megfázás egyáltalán nem kockázat, pontosan fel tudják mérni, mennyi és milyen öltözék szükséges ahhoz, hogy a kicsik jól aludjanak és melegen maradjanak.

Egy 2008-as tanulmány szerint hosszabban és mélyebben alszanak a szabad levegőn altatott gyerekek – és igazából józan ésszel belegondolva, valóban jobb jól felöltöztetve és védve a friss levegőn aludni, mint egy zsúfolt teremben, sok más gyerekkel összezárva.

Forrás: Scarymommy.com