Kisgyerek

Időjárás útmutató szabadtéri játékhoz

A csontig hatoló hideghez időnként erős szél is társul, ami miatt még hidegebbnek érezzük a mínuszokat. Ilyen időben vajon ki lehet vinni a csecsemőket, kisgyerekeket a szabadba?
2017. Január 04.

Az ÁNTSZ közleménye szerint “mínusz 10 fok alatt ne vigyük sétálni a gyermeket. Ha muszáj vele a szabadba menni (pl. ügyintézés miatt stb.), akkor rétegesen, alaposan öltöztessük fel, arcát, orrát kenjük be zsíros krémmel. (Vizes alapú hidratáló krémet extrém hideg időben tilos használni – a szerk.) Lehetőleg szélvédett babakocsiban utaztassuk és igyekezzünk minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben, nagy ködben csak akkor induljunk útnak kisgyermekkel, ha az elkerülhetetlen.”

Újszülötteket téli hidegben tilos kivinni, hathetes korig elég, ha a lakást szellőztetjük rendszeresen. Hathetes kortól 10-10 percekre már kimehetünk velük sétálni, de alaposan öltöztessük fel őket. Ha babakocsival megyünk, az anorák fölött legyen plusz takaró vagy babazsák (jó választás a szőrme vagy báránybőr, mert nagyon jól szigetelnek), legyen rajtuk kesztyű, sál és meleg sapka is.

Értelmezés:

– A -1 fok körüli hőmérséklet hűvösnek, kellemetlennek mondható

– A -1 és -9 fok közötti hőmérséklet hideg

– A -9 és -17,7 fok közötti nagyon hideg

– A -17,7 és -28,8 fok közötti csípős hideg, fennáll a fagyási sérülés esélye

– A -28,8 és -51 fok közötti extrém hideg, a fagyási sérülés esélye igen nagy

– A -51 fok és ennél alacsonyabb hőmérséklet fagyos hideg, 1 percen belül beáll a fagyás

A hőérzetet a hőmérséklet mellett a szél erőssége is befolyásolja – ez látható a fenti ábrán.

ZÖLD jelölés:

Nulla fokig a gyerekek minden gond nélkül játszhatnak a szabadban, ennek ellenére figyeljünk rá, hogy nem mutatják-e bármilyen jelét (nyűgösség) annak, hogy esetleg fáznak. Különösen azoknál az apróságoknál érdemes erre nagyon figyelni, akik még nem tudnak beszélni.

Hideg időben a legjobb, ha rétegesen öltöztetjük a kicsiket, így ha már nem csak a babakocsiban/hordozóban ücsörögnek és a nagy szaladgálásban kimelegszenek, le tudunk venni egy réteget. Ha azt vesszük észre, hogy megizzadt a gyermek, minél előbb cseréljük a nedves ruháit szárazra.

SÁRGA jelölés:

Nulla fok alatt még inkább ügyeljünk rá, hogy biztosan ne fázzanak a kicsik a kint tartózkodás alatt. Ha fázik, vacog, végtagjai, orra, füle fáj vagy zsibbad – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Amennyiben ezek bármelyikét tapasztaljuk, mielőbb menjünk be vele melegedni.

Habár Svédországban -10 fokban is kint altatják a babákat, ha úgy érezzük, nem feltétlenül kell órákat kint tölteni a hidegben, 20-30 perc bőven elegendő. Inkább menjünk ki többször rövidebb időre, ha tehetjük.

Időjárás útmutató szabadtéri játékhoz

Időjárás útmutató szabadtéri játékhoz

Fontos, hogy ilyenkor olyan lábbelit (hótaposó vagy jól szellőző, bélelt kiscsizma) válasszunk a gyerekeknek, amiben könnyedén tudják mozgatni a lábujjaikat, ugyanis a lábfej hamar lehűl, a lábujjak pedig könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket is. (Ez ránk felnőttekre is igaz).

Vigyünk magunkkal plédet, termoszban meleg italt, akkor is, ha autóval megyünk valahova. A folyadékpótlásra a hideg időben is oda kell figyelni (egy 10 kilós baba folyadékigénye 1 liter, egy 15 kilós gyereké 1250 ml), hiszen a fűtött lakásban is sok vizet veszít a szervezet. A cukros üdítőket kerüljük, részesítsük előnyben a szénsavmentes ásványvizet/tisztított csapvizet, teát vagy száz százalékos gyümölcsleveket.

Figyeljünk oda, hogy a kisgyerekek nehogy megnyaljanak valamilyen fagyos fémtárgyat a hidegben, hiszen a nedves nyelv pillanatok alatt odafagyhat.

PIROS jelölés:

Mínusz 10 fokban és az alatt ne vigyük ki a szabadba a kisgyerekeket!

Nagyobb gyerekek, melegen felöltöztetve kimehetnek nagyon rövid időre, de legyünk különösen körültekintőek és a folyadékpótlásról se feledkezzünk meg.

Kapcsolódó cikkeink hideg idő témában: