Baba

Babakocsi: alap, extra, mi kell még?

Babakocsit választani nem egyszerű dolog: a legjobbat akarjuk, vagy legalábbis egy olyan darabot, ami minden felmerülő igényünket kielégíti.
2015. Január 30.

A gyártók nagyon sokféle modellt kínálnak ma már, és idővel újabb és újabb, a család életét megkönnyítő funkciókkal is ellátják a babakocsikat.

Előző cikkünkben írtunk már arról, milyen vázak, huzatok közül válogathatnak a családok, amikor babakocsit keresnek. (Sőt, arról is olvashattak már a babakocsik „történelméről” szóló cikkünkben, hogyan és milyen ötletből lett az anyukák és apukák kényelmét segítő eszköz, s miként fejlődött a ma ismert formáig XVIII. századi feltalálása óta.)

A babakocsik között böngészve nagyon hamar észrevehetjük, hogy ha sikerül is dűlőre jutnunk a váz és a huzat anyagát illetően, még számos egyéb dolgot mérlegelhetünk vásárlás előtt. Aszerint is válogathatunk például a babakocsik között, hogy állítható-e a tolókar fogantyújának magassága.

Ami viszont még ennél is izgalmasabb lehet (és erősen megnehezítheti a döntésünket), az az, hogy milyen kiegészítőket vásároljunk, esetleg ezek közül melyek azok, amelyek benne vannak már a babakocsi árában. Sok babakocsinál már a több részes verzióba futunk először bele, vagyis kiemelhető mózeskosárral vásárolhatjuk meg. Egyes modellek azonban itt nem állnak meg, a mózeskosár mellett hordozó, lábzsák, pelenkázó táska és ülőrész is van, vagyis sokáig használható babakocsiról van szó, amelyek a növekvő baba (és szülei) igényeit hosszabb ideig képes kielégíteni. Ez ízlés, gyakorlat és pénztárca dolga, hogy ki melyiket (a többfunkciós, átalakítható vagy a lecserélendő) kocsit választja, de ami biztos, hogy bármelyikhez is húz a szívünk, számos darabot találunk majd, amiből válogathatunk.

Vannak olyan darabok, amelyekhez bundazsák is jár, napellenző, napernyő vagy éppen szúnyogháló. De a felszereltség magában foglalhatja a lecsatolható táskát, a pohár- vagy cumisüvegtartót, merevített vagy puha fejszűkítő betétet vagy akár bevásárló kosarat is. Ha ezek nem tartoznak a babakocsihoz, külön is megvásárolhatjuk őket, és persze a kínálat gyakorlatilag végtelen. Választhatunk babakocsira tervezett törlőkendő tartót vagy éppen polar takarókat.

Ha jobban belemélyedünk, akkor azt is láthatjuk, hogy például a mózeskosarak között is számos különbség lehet. Találunk összecsukhatót, lehet olyan, amely külön kiegészítővel gyermekülésként rögzíthető az autóban vagy olyan, amelyik kiegészítő nélkül alkalmas erre a funkcióra. Aszerint is van különbség, hogy belső öve 2 vagy 3 pontos. Típusa szerint lehet textil, merevített és műanyag oldalfalú is. Emellett még aszerint is válogathatunk, hogy merev hordozókarja van vagy textil hordozóhevederrel is ellátták-e.

Természetesen a bébi korának, igényeinek megfelelő kocsit kell választanunk, mérlegelve, ha vannak testvérek, velük együtt hogyan tudunk közlekedni és azt is számba véve, hogy idővel inkább lecserélnénk az újszülött babakocsiját vagy praktikusabbnak tartjuk a többfunkciós darabokat. A babakocsikba az alapfunkciókon kívül ma már számos kényelmi dolgot is „beleépítenek” és annak is csak a gyakorlatunk, ötletességünk, lehetőségeink és pénztárcánk szab határt, hogy milyen kiegészítőket vásárolunk. Érdemes nyitott szemmel járni, mert szoktak lenni „csomagajánlatok”, akciók és persze jó állapotú használt darabok is.