Baba

Babakocsi-választás: mire figyeljünk?

Legyen tágas, jó minőségű, könnyű - többek között ezek azok a szempontok, amelyeket az anyukák és apukák mérlegelnek, mielőtt babakocsit vásárolnának.
2015. Január 26.

Cikkünk előző részében elkezdtük sorra venni, melyek azok a szempontok, amelyek alapján babakocsit választunk a kicsi születése előtt. Van, aki gyorsan dönt, mások listákat készítenek, vagy rengeteg véleményt hallgatnak meg, mielőtt kiválasztják a „tökéletest”.

Néhány szemponttal és jó tanáccsal mi is igyekszünk abban segíteni, hogy mire kell figyelni, hogyan érdemes mérlegelni mielőtt meghozzuk a döntésünket. Volt már szó arról, hogy a jó babakocsi a stabil babakocsi, mi szól a három kerekű kocsi mellett és mi ellene, s arról is írtunk, hogy miért fontos, hogy egy kocsi egy kézzel és lábbal kinyitható legyen.

Amikor a babával közlekedünk, többnyire számos olyan dolgot viszünk magunkkal, amire a kicsi mellett szükség lehet. Ilyenkor nagyon praktikus, ha a kocsin van bevásárlókosár, vagy olyan (lehetőleg zipzározható zsebek), amelyekbe pakolhatunk.

Legyen a babakocsi tágas, a kicsik gyorsan nőnek, de fontos, hogy legyen elég helyük, hiszen sok időt töltenek a babakocsiban, így meghatározó szempont, hogy „babaszemmel” is kényelmes legyen. Arra is figyeljünk, hogy ne legyen túl mélyen a baba, ugyanakkor elég magas legyen a babakocsi oldala ahhoz, hogy ne eshessen ki belőle.

Bár a kerekekkel már foglalkoztunk korábbi cikkünkben (3 vagy 4, forgatható vagy nem), de azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a gumi kerekek biztonságosabbak, könnyebben kezelhetőek, mint a műanyag kerekek. Az sem utolsó szempont, hogy strapabíróbbak, és a gyerek kevésbé érzi meg, ha egyenetlen „kátyus” talaj vagy éppen földút van alattunk. A méret is számíthat, minél nagyobb egy kerék, annál stabilabb a kocsi.

Ha vízálló és jól szellőző babakocsit választunk, biztosan nem fogjuk megbánni, hiszen bármelyik hónapban is születik a baba, jó esélyünk van arra, hogy esőben, hóban vagy éppen melegben kell eljutnunk egyik helyről a másikra, s ezekben az esetekben mindkét tulajdonság nagyon hasznos lesz. Amennyiben a kicsi télen születik és hidegben közlekedünk vele, fontos, hogy bélelt, párnázott oldala legyen a kocsinak.

Sok kismama tartja fontosnak, hogy a kocsi fogantyúja forgatható legyen. Így az első hónapokban még az anyuka felé fordulva sétálhatnak, ilyenkor fontosabb, hogy a kismama vagy apuka (vagy éppen a nagymama, a barátok) lássa a kicsit. Később azonban, ahogy kezd kinyílni a világ a baba számára, a forgatható fogantyúval meglesz az a lehetőségünk, hogy a gyerek nézelődhessen, érzékelje, lássa mindazt, ami körülötte történik. A biztonsági öv is fontos, lehetőleg ötpontosat válasszunk.

Amennyiben autótulajdonosként vásárolunk babakocsit, a vásárlás előtt célszerű belepróbálni a csomagtartóba, hogy valóban beférjen oda.

Sokaknak fontos szempont, hogy a babakocsi támlája állítható legyen. Itt több pozíció is lehetséges, fekvő, félig-ülő vagy ülő is. Azt is ellenőrizzük, hogy a babakocsi (bár ez ma már szinte mindegyik babakocsira igaz), hogy fékezhető legyen.

Természetesen mindig a baba korának megfelelő babakocsit használjunk! Ez a helyzet könnyen kezelhető, ha többfunkciós, átalakítható babakocsit választunk, így az újszülött kortól akár a gyerek 3 éves koráig is használhatjuk a gondos mérleges után kiválasztott darabot.