Baba

Babakocsik: listával kezdjünk neki

Mielőtt babakocsit vásárolunk érdemes átgondolni, melyek azok a szempontok, amelyek segítenek majd a döntésben, választásban. Annak érdekében, hogy ne bizonytalanodjunk el menetközben, ezeket a szempontokat is érdemes rangsorolni.
2015. Február 02.

A babakocsikról szóló cikksorozatunk korábbi részeiben már volt szó babakocsi-történelemről és arról is, mivel várnak minket a gyártók, milyen extrákkal szerelik fel a a babakocsikat vagy éppen miket kínálnak még a kényelmes és gondtalan közlekedéshez.

Amikor valaki kölcsön vagy ajándékba kap egy babakocsit, kész tények elé van állítva. Ugyanakkor az is tény, hogy – a babakocsi adottságaitól függően -, egy darabig nem kell a vásárlással (és az ehhez kapcsolódó kiadással) számolnia. Amikor azonban vásárolunk, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy magunk választhatjuk ki azt a darabot, amivel a babát várjuk és amivel hónapokon keresztül közlekedünk majd.

Mielőbb belevágunk, érdemes tapasztalt anyukákkal, családtagokkal megvitatni a témát, a témával kapcsolatos fórumokat olvasgatni, kérdezni. Természetesen a gyártók és az eladók is – figyelembe véve a család igényeit – számos jótanáccsal, praktikus információkkal látják el a jövendőbeli szülőket. Tehát választani nehéz, de egyáltalán nem lehetetlen.

A kismamás fórumokat olvasgatva egyértelműen kiderül, hogy mindenkinek ajánlottak már egy-egy márkát, vannak erősen márkahű anyukák, s persze olyanok is, akik nagyon tudatosan, az előre meghatározott szempontok szerint kezdik a babakocsi-vadászatot.

Az egyik ilyen és egyben legfontosabb szempont, hogy a kocsi legyen biztonságos, stabil. Ezt akár tesztelhetjük is a boltban, kipróbálhatjuk, milyen tolni, láthatjuk, mennyire erős a szerkezete, mennyire tudjuk megtartani mozgás közben. Itt merül fel az a kérdés, hogy három vagy négy kerekű darabot válasszunk. A három kerekű babakocsikkal könnyebb közlekedni, manőverezni (gyakran a sport babakocsik ilyen ilyen kialakításúak, de természetesen ezekből is van 4 kerekű), ugyanakkor kevésbé stabilak lehetnek, mint négy kerekű társaik. Nem kell persze ezektől sem megijedni, próbálgassuk ki ezt is a boltban, barátoknál, hamar ki fog derülni, mennyire komfortos ez számunkra.

A kerekeknél érdemes megemlíteni, hogy célszerű olyan kocsit választani, amelynek az első kerekei forgathatók, ez nagyban megkönnyíti a közlekedést, különböző „domborzati” körülmények között is rugalmasabbak lehetünk, úgy tudjuk állítani a kocsit, hogy az biztonságos és kényelmes legyen.

Tapasztalt anyukák tanácsa, hogy szempont legyen, mennyire könnyű kinyitni és összecsukni a babakocsit. Találkoztunk olyan véleménnyel is, miszerint a jó babakocsi egy kézzel és lábbal is nyitható – és ez valóban hasznos lehet, ha egyedül vagyunk kénytelen egyik kezünkben a gyerekkel egyensúlyozva boldogulni a babakocsival is. Vannak ma olyan babakocsik is (nagyobb gyerekeknek), amelyek akár hátizsákká is összehajthatóak, 4 kilónál nem nehezebbek és a folyamatosan mozgásban lévő (esetleg túrázó) családok életét nagyban megkönnyítik. Akik utazáshoz keresnek babakocsit, szintén találhatnak olyat, ami – ha nem is fér bele a bőröndbe – de gurulós bőrönd módjára húzhatja maga után az anyuka vagy apuka. A folytatásban további olyan szempontokat veszünk sorra, amelyek segíthetnek a döntésben a vásárlás előtt.