Terhesség

Babavárás: lazítani is tudni kell

Hogyan ne stresszeljük túl a babavárást? Mi segíthet abban, hogy nyugodtan és derűsen készüljünk arra, amit ugyan nagyon várunk, de az ismeretlen néha megijeszt minket?
2015. Január 13.

Olvassunk: kérdezzünk körbe a barátoknál, ki milyen könyvet olvasott a babavárás ideje alatt. Jó szűrők lehetnek a már gyerekes barátok, barátnők, akiknél a gyakorlat tesztelte az olvasottakat, így nagyobb biztonsággal és tapasztalattal tudnak olyan könyveket ajánlani, amivel készülhetünk a baba születésére, vagy éppen az előttünk álló 9 hónapban a babával való kapcsolat kialakításában segítenek. Igaz ez az anyukákra és az apukákra is. Az természetes, hogy a pocakos anyuka igyekszik a magzattal beszélgetni, énekelni, mesélni neki, kapcsolatba kerülni a növekvő babával. Vonjuk ebbe bele az apukákat is.

Férfiként is fontos igény, hogy érzelmileg rákészülhessen az apa a pici érkezésére, kapcsolatot alakíthasson ki vele mire megérkezik. Természetesen mindenki a maga érzelmi hőfokának megfelelően teszi ezt, így senkinek ne tegyünk szemrehányást, ha ez a fajta „kapcsolatépítés” nem pont úgy történik, ahogy mi elképzeltük, s mi magunk se gondoljuk, hogy a saját módszereinket hasonlítgatni kell másokéhoz.

Lazítsunk: talán furán hangzik, hogy ezt tanácsoljuk, de hasznos dolog, ha megtanulunk kikapcsolni, feltöltődni, ha tudunk erre időt szánni akár csak néhány percben egy nap. Ez nem csak a babavárás idején fontos vagy éppen a pici csecsemő melletti kimerítő időkben, hanem bármikor a javunkra válik. A világ legtermészetesebb dolga, hogy terhesen számos forgatókönyvet futtatunk le az agyunkban, igyekszünk mindent alaposan végiggondolni, felkészülni, átgondolni és időben megvásárolni. Ez azonban rengeteg energiát emészt fel és néha a sok véleménytől, tudnivalótól már nem is halljuk a saját gondolatainkat.

Szánjuk arra időt, hogy minden nap legyen pár percünk, amikor lefekszünk, elengedjük magunkat és ideális esetben teljesen kikapcsoljuk a gondolatainkat. Mind mentálisan, mind fizikailag pihentető, ha csendben tudunk maradni picit. Lehet relaxálni, olyan, a kikapcsolódást segítő zenét hallgatni, amire könnyebben ellazulunk, meditálni, vagy egyszerűen csak kényelmesen lefeküdni és szünetet tartani.

Idő magunkra: a babavárás idején se feledkezzünk meg azokról a dolgokról, amelyek örömöt szereznek nekünk. Legyen az a munkánk, sport (természetesen anyukáknál az állapotuknak megfelelő módon), vagy éppen időtöltés a barátokkal. A baba érkezése sok minden megváltoztat és gyakran zsonglőrködni kell majd az egész családnak az idővel, de fontos, hogy – ha erre igényünk van – akkor már az érkezését megelőző 9 hónapban és azt követően is (a napirendünkhöz igazítva persze), időt tudjunk szánni olyan dolgokra, amelyek segítenek feltöltődni, emlékeztetni minket önmagunkra. Az is fontos, hogy babát váró anyaként és apaként szánjunk időt egymásra is, legyünk figyelmesek azokkal a dolgokkal kapcsolatban is, ami a másik életében fontos, de nem feltétlenül a babához kapcsolódik. Így – magunkkal és a párunkkal is – megelégedve vághatunk bele egy izgalmas, történésekkel teli időszakba, ahol a baba mellett meg kell tanulnunk figyelni magunkra és egymásra is.