Terhesség

Szabad vagy tilos?

Összegyűjtöttük a hét leggyakoribb kérdést ami a terhesség alatti testmozgással kapcsolatban felmerülhet.
2012. Január 22.

Szabad vagy tilos?

Pocakosan is űzhetem kedvenc sportágamat?

Sok kismama túlzottan félti magzatát, ezért tartózkodik a sportolástól. A versenyszerű sportot, extrém megterheléseket valóban kerülni kell, de a mozgás kifejezetten jót tesz komplikációmentes terhesség esetén. Várandósan sokan rendkívül energikusnak érzik magukat, különösen a második trimesztertől kezdve. Aki korábban is aktív volt, az többnyire a kilenc hónap alatt is igényli a testmozgást, a mozgalmas, sportos életmódot.

Ma már az orvosok is egyetértenek abban, hogy a sporttevékenység – az ésszerűség határain belül – jót tesz a mamának és a babának: könnyebbé teszi a várandósságot, megkönnyíti a szülést. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy ez most nem a teljesítménysport időszaka, óvakodni kell jó néhány mozgásformától, melyek ütközéssel vagy eleséssel járhatnak.

Az anya tartósan szapora szívverése oxigénhiányt okozhat a babánál, ezért a kíméletességre figyelni kell. Ne sportoljon, akinél vérzés, görcs jelentkezik, vagy lázas vagy egyéb betegségre utaló tünete van.

Elkezdhetem a sportolást várandósan?

Aki eddig nem sportolt, annak nem biztos, hogy épp a babavárás időszakában kell elkezdenie. Inkább sétáljon nagyokat a szabadban, gyalogoljon buszozás helyett. Ha mégis kedvet érez hozzá, válasszon biztonságos, nem megerőltető mozgásformát, tartsa be a fokozatosság elvét, és ne erőltesse meg magát.

Az első trimeszterben nem árthat meg a testmozgás?

A terhesség első harmadában a magzat még rendkívül sérülékeny, emiatt semmiféle megerőltetés nem ajánlatos. A 12. hétig az edzett kismama sétáljon, ússzon vagy túrázzon, de csupán annyit és olyan tempóban, ahogy jólesik!

Melyek a biztonságos mozgásformák?

Az ideális mozgásforma az úszás, a terhestorna és a kismamajóga: ezek nem terhelik az ízületeket, kímélik a gerincet, és javítják a vérkeringést. Ügyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, a legalkalmasabb a szénsavmentes ásványvíz.

Jó kondíció mellett mely sportágak jöhetnek szóba?

Ha valaki folyamatosan sportol, edzett, a legtöbb sporttevékenység az ésszerűség határain belül folytatható. Futás, kocogás sík terepen végezhető. A konditermi edzést kisebb súlyokkal, lassabban, kisebb intenzitással végezzük! Figyeljünk a testünk jelzéseire, vegyük őket komolyan! Bármilyen mozgásformát is válasszon, a legfőbb szabály, amit szem előtt kell tartani, hogy a kismama soha ne erőltesse meg magát.

Mely sporttevékenységek vannak tiltólistán?

A terhesség alatt kerülendő a síelés, snowboardozás, lovaglás, korcsolyázás, labdajátékok, aerobik. A nagy erőfeszítéssel járó sportok – a súlyemelés, a küzdősportok, a gimnasztika – és az egyébként is veszélyekkel járó sportágak (búvárkodás, ejtőernyőzés stb.) a terhesség egyik szakaszában sem tanácsosak.

Nagy melegben is sportoljak?

A várandósság alatt a test túlhevülése különösen veszélyes. Ezért kerülendő a testmozgás melegben vagy magas páratartalom esetén, valamint rossz szellőzésű helyeken.

Kapcsolódó cikkeink a témában: