Terhesség

A mozgás előnyei várandósság alatt- mozgásterapeuta tippjei és tanácsai

Miután bebizonyosodik a terhesség, sok kismama inkább felhagy a korábban rendszeresen végzett testmozgással. Valójában szabad, sőt javasolt is a várandósság hónapjaiban sportolni.
2016. Május 27.

A mozgás előnyei várandósság alatt

A fizikai aktivitásnak ugyanis számos előnye van baba és mama számára egyaránt. A biztonságos testmozgáshoz Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája ad tanácsokat.

Sportos kismama, egészségesebb gyermek

A Kansasi Orvostudományi Egyetem kutatása szerint, a várandósság ideje alatt már napi 30 perc közepes intenzitású testmozgással is sokat tehet születendő gyermeke egészségéért. Az kutatásban a rendszeresen edző kismamák adatait összehasonlítva, a terhességük alatt kevésbé aktív kismamákkal úgy találták, hogy az első csoportban született gyermekeknél kimutatható a mozgás pozitív hatása. A gyermekek jobban reagáltak a stressz hatásokra, az idegrendszer állapotát felmérő vizsgálatokon is jobban teljesítettek. A terhesség alatti mozgás hosszútávon is megtérül majd, az aktív kismamák gyermekeinél várhatóan kisebb lesz a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye.

Mozgással, a terhességgel járó panaszok ellen

A rendszeres testmozgás a kismamák számára is javasolható, sőt számos előnnyel jár. Többek között magasabb energiaszintet, nagyobb stressztűrést biztosít. Segít a kiegyensúlyozott lelkiállapot fenntartásában, amire valljuk be egyre nagyobb szükség lesz a várandósság előrehaladtával. Mozgással megelőzhető a túlzott súlygyarapodás, a puffadás és a székrekedés.

Hozzásegít a szülés utáni gyorsabb regenerációhoz is. Javítja a vérkeringést, csökkenti a visszerek kialakulásának esélyét. A torna erősíti az izmokat, ami segít a hátfájás leküzdésében is. Természetesen áldott állapotban nagyon fontos a megfelelően összeállított és végrehajtott edzésterv, ezért ha valaki edzeni szeretne, feltétlenül kérje szakképzett mozgásterapeuta segítségét.

Mire kell fokozottan odafigyelni az edzések során?

Mindig érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit szeretnénk elérni. Egy várandós kismama esetében nem az erőnlét fokozása, nem a fogyás vagy a teljesítmény növelése a cél, hanem a fittség, a jó közérzet elérése és megtartása. Ezért fontos, hogy a testedzések közben odafigyeljünk a következőkre:

  • A szívritmus sose lépje át a 140-et, amelyet gondosan mérni kell az edzés során. Erre a célra már sok helyen kaphatók pulzusmérő órák.
  • A testhőmérséklet soha ne emelkedjen túlzottan, ne hevüljünk ki. Nem szabad “túlöltözni” és kerülni kell a meleg, levegőtlen helyeket. Ezért is jó választás például a sportolásra egy konditerem, ahol mindig állandó a hőmérséklet.
  • Mindig alaposan melegítsünk be, és nagyon fontos lenyújtani az edzés végén, a sérülések elkerülése érdekében.
  • Soha ne terheljünk túl magunkat, maradjunk a komfortzónánkban.
  • Igyunk elegendő vizet, edzés közben legyen nálunk legalább fél liter.
  • Gondoskodjunk jól szellőző, kényelmes cipőről, ruházatról.
  • A második trimeszterben a súlypont kezd eltolódni, ezért, ha a pocak növekszik, különösen figyelni kell arra, hogy ne veszítsük el az egyensúlyunkat.
  • Az edzés lehetőleg szakember felügyelete mellett történjen, hiszen ő az, aki segíteni tud a kismamának, ha bármilyen támogatásra, tanácsra, segítségre van szüksége.

Mennyi edzés javasolt egy kismamának?

Az edzésterv, a megfelelő terhelés, a gyakorlatok típusának összeállításánál mindig figyelni kell arra, hogy a kismama terhesség előtt mennyire volt aktív – tanácsolja Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája. Fontos, hogy az edzésterv összeállítását mindig előzze meg állapotfelmérés! Ha még sohasem edzett, akkor feltétlenül kérje ki mozgásterapeuta tanácsát. Ha a teherbe esés előtt is aktívan sportolt, akkor ezt a tevékenységet mérsékelt intenzitással lehet folytathatni, de ebben az esetben is fontos hogy szakértő koordinálja a mozgást, hiszen a babavárás időszaka fokozott odafigyelést igénylő állapot a sportolás szempontjából is.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Életmód Orvosi Központ