Terhesség

Kevesebb mint 5 és fél perc alatt futott 1,6 km-t a 9 hónapos várandós kismama

Több milliós megtekintése lett a videónak, melyben egy várandós kismama kevesebb mint 5 és fél perc alatt futott le egy mérföldet.
2020. Október 27.
Kevesebb mint 5 és fél perc alatt futott 1,6 km-t a 9 hónapos várandós kismama (kép: Mother.ly/TikTok/Mike Myler)

Makenna Myler, 2020. októberében volt kilenc hónapos kismama (a szülése időpontja október 19-re volt kiírva). Először a Buzzfeed számolt be arról, hogy a kismamáról férje, Mike készített egy videót, amelyen a kilenc hónapos várandós Makenna 5 perc 25 másodperc alatt fut le egy mérföldet (1,6 km). A videót a TikTokon osztották meg, ahol már a megosztás után nem sokkal is 3,4 milliószor tekintették meg.

“Nem is tudtam róla, hogy a férjem a videót a felvétel utána fél nappal közzé is tette” mondta el Makenna Myler a Mother.ly internetes portálnak. Szerinte a videóhoz fűzött kommentek a támogatótól az összezavarodottig terjednek. Néhányan megjegyezték, hogy a videó aggodalmat váltott ki bennük a baba miatt. Azonban nekik nincs okuk az aggodalomra, mert egészségügyi szakemberek felügyelik az anyukát.

@mikemyler Someone find whether this is a world record #pregnant #zoomies #track #mile #champion ♬ original sound – Mike Myler

Ahogy a Mother.ly portálnak beszámolt róla, Myler évekig profi szinten edzett a terhessége előtt. Amikor megtudta, hogy babát vár, férjével Ausztráliában éltek, és az ottani orvosa nagyon támogatta abban, hogy folytassa a futást. Az anyuka szerint orvosa korábban már foglalkozott néhány élsportolóval, és úgy állt ehhez a dologhoz, hogy Myler futhat továbbra is.

A várandósság felénél visszaköltöztek az Egyesült Államokba, ahol a kismamának új orvosa lett, aki kezdetben aggódott a futás miatt. Orvosa olyan javaslatot adott Myler-nek, amely nem vette figyelembe, hogy ő a terhessége előtt 100 mérföldet futott hetente. Amikor Myler elmondta neki, hogy heti 40-51 mérföldet fut, aggódott, amíg nem tudta meg, hogy a kismama már csak fele annyit fut, mint korábban. “Ekkor ultrahangot készített, és a baba egészséges volt. Ezután jobban támogatott” – mondta Myler.

Nem ért egyet azzal, hogy a terhességet mindenki esetében ugyanúgy közelítsék meg. Myler szerint érdekes, hogy a hozzászólók aggódnak az ő várandóssága miatt, de kevésbé aggódnak azokért, akik fizikailag megterhelő munkát végeznek a harmadik trimeszterben, vagy olyan helyeken élnek, ahol nap, mint nap mérföldeket kell megtenniük azért, hogy vizet szerezzenek a családjuknak.

A kismama hozzátette azt is, hogy biztos abban, hogy miután a baba megérkezik, nem fogja erőltetni, hogy gyorsan visszatérjen a korábbi futási rutinhoz. “Nem szeretnék ugyanaz lenni, mint korábban, szeretnék előre lépni és erősebb lenni. Mert most már van egy gyermekem. Igazából úgy tervezem, hogy ezt nagyon lassan csinálom majd, és nagyon figyelni fogok a testem jelzéseire. Ez nehéz volt a terhesség alatt, továbbra is az – fogalmazott.

Myler ezen kívül hangsúlyozta, hogy fontos, hogy mindenki értse, hogy 5 perc 25 másodperc alatt lefutni egy mérföldet nem a semmiből jött, és professzionális szinten edzett a terhesség előtt, és végig edzett a babavárás alatt is. Azok a kismamák, akik nem futottak, illetve nem így futottak, edzettek, ne próbálják meg ezt utána csinálni.

Ha valaki edzeni szeretne kismamaként, arról beszélnie kell az orvosával is. A mozgás jót tesz, de számos mozgásformát visszafogottan kell végezni a várandósság során. A Mayo Clinic is javasolja a terhesség alatti testmozgást, de felhívja a figyelmet arra, hogy a kismama konzultáljon az orvosával. Mert bár a várandósság alatti mozgás általában jót tesz, azonban bizonyos egészségügyi problémák esetén, mint többek között például a szív- vagy tüdőbetegségek, a méhnyakkal vagy a méhlepénnyel kapcsolatos problémák, a magas vérnyomás, a preeklampszia, és egyéb kockázati tényezők is indokolhatják, hogy a kismama lassítson a tempón.