Terhesség

A terhesség alatt végzett sport pozitív hatásai

Spanyol kutatók eloszlatták a terhesség során javasolt fizikai aktivitással kapcsolatos kételyeket.
2017. Szeptember 08.

Véleményük szerint a terhesség egy jó alkalom lehet minden nő számára az életmódváltásra, nemcsak az egészséges és aktív nőknek javasolt a rendszeres testedzés folytatása. A Camilo José Cela University (UCJC) által végzett kutatás során bebizonyosodott, hogy a terhesség alatt végzett mérsékelt testmozgás nemcsak, hogy ártalmatlan, de számos pozitív hatással is bír az édesanyára és a születendő gyermekre egyaránt.

Ilyen pozitív hatás többek között a következő nemkívánatos események megelőzése: a túlzott súlynövekedés, újszülöttkori túlsúly, preeclampsia, terhességi cukorbetegség, császármetszés, hát- és medencetáji fájdalmak és vizelettartási zavarok. Ezenfelül a félelmekkel ellentétben nem növeli a koraszülés, az alacsony születési súly és a magzati distressz előfordulási gyakoriságát sem, amennyiben az édesanyánál a rendszeres testmozgás végzése orvosilag nem ellenjavallt.

Szakértők szerint a terhesség 9-12. hetétől kezdve egészen a 38-39. hétig bezárólag ajánlott a rendszeres testmozgás, mely a fizikai aktivitás típusától függően heti 3-4 alkalommal, 45-65 percig tartó, közepes intenzitású aerobic- és erőgyakorlatok kombinációjából tevődik össze. A pilátesz és a jógagyakorlatok nem sorolandók ezen fizikai tevékenységek közé. Ezek inkább mentális egészségre és fájdalomra gyakorolt jótékony hatásuk miatt ajánlatosak.

“A megerőltető fizikai aktivitás végzése terhesség alatt viszont kifejezetten ellenjavallt, ugyanis megnöveli a lehűlés és kiszáradás veszélyét és akár az anyaméh átmeneti vérellátási zavaraihoz is vezethet. Ilyen például a hosszútávfutás, a súlyemelés és az erőnléti edzések” – hívta fel a figyelmet Maria Perales, a kutatás vezetője.

Kapcsolódó cikkeink:

A mozgás előnyei várandósság alatt- mozgásterapeuta tippjei és tanácsai

Az inaktív kismamák ezért változtassanak, és kezdjenek el mozogni

Mozgás és terhesség: mit szabad és mit nem?

Forrás: Medipress