Terhesség

A kismamák nagy része nem sportol

A kismamák már a terhesség előtt sem különösebben aktívak, a megkérdezettek fele semmilyen sporttevékenységet nem folytat - derül ki egy kutatásból.
2021. Február 07.
A kismamák nagy része nem sportol (fotó: Getty Images)

A megfelelő táplálkozás mellett tudvalévő, hogy a testmozgás is fontos mind az anya, mind a magzat egészsége szempontjából. A Kohorsz’18 kutatás várandósokat kérdezett meg a fizikai aktivitásukról és a kutatás előzetes eredményei alapján elmondható, hogy a magyar kismamák jelentős része egyáltalán nem sportol a terhessége alatt.

Már a terhességüket megelőzően sem mondható sportosnak a megkérdezett várandósok fele, ez a passzivitás pedig tovább emelkedik a terhesség alatt. A megkérdezett kismamák 75,9 százaléka válaszolta azt a sportolást, mozgást firtató kérdésre, hogy egyáltalán nem sportol. Ha a fizikai aktivitást kiterjesztjük a bármilyen fizikai erőfeszítést igénylő formákra, akkor viszont azt látjuk, hogy a séta, gyaloglás mind a terhesség előtt, mind az alatt általánosnak tekinthető. Tízből kilenc anya sétált valamilyen rendszerességgel, egyharmaduk a várandósság előtt/alatt is hetente kevesebb mint egy órát.

Biciklizni (amibe beletartozik a biciklizés, mint közlekedési eszköz használata és a szabadidős formája is), a megkérdezett kismamák kicsit több mint felére volt jellemző terhességük előtt. A biciklit egyáltalán nem használók aránya a terhesség alatt jelentősen nőtt: előtte 46,5, a terhesség alatt 76 százalék nem biciklizett.

A nehéz fizikai munka egyáltalán nem jellemző a várandós kismamákra, 91,5 százalékuk válaszolta ezt. Ugyanakkor 1,6 százaléka a kismamáknak elmondta, hogy még várandósságuk alatt is hetente több mint három óra nehéz fizikai munkát végeztek. A könnyebb fizikai munka, mint kertészkedés, barkácsolás a terhesség előtt 54,6 százalékra volt jellemző, és 10 százalékuk hetente legalább három órában végzett hasonló tevékenységet, addig terhességük alatt ez az arány 4,7 százalékos volt.

A kutatási részeredmény rámutat arra is, hogy a sportolás kevésbé jellemző a fiatalabb kismamákra, az alacsonyabb iskolázottságúakra, a rosszabb anyagi helyzetűekre, azokra akik nem élnek párkapcsolatban és azokra, akik kisebb településen élnek. A biciklizés pedig erősen település specifikus: a fővárosban élők 65,6 százaléka nem biciklizett egyáltalán a terhessége előtt és alatt, a kisebb településeken élők esetében azonban az sem ritka, hogy valaki hetente legalább három órát biciklizett.