Terhesség

Mozgás a terhesség alatt – praktikus tippek, javasolt gyakorlatok

A terhesség alatt sem szabad felhagyni a rendszeres testmozgással, ez ugyanis segít megelőzni az esetleges szövődményeket, csökkenti a túlsúly és a hátfájás rizikóját, sőt a szülést is megkönnyítheti.
2018. November 18.

Milyen mozgásformát válasszunk a terhesség alatt?

Természetesen valamivel könnyebb dolga van annak, aki a terhessége előtt is rendszeresen sportolt, de a babavárás jó ürügy lehet arra, hogy végre elkezdjünk mozogni. A legfontosabb az, hogy ne terheljük túl magunkat, nagyon ügyeljünk a biztonságra, és ha kellemetlenül érezzük magunkat, fájdalmaink vannak, azonnal álljunk meg! Bármilyen edzésbe kezdünk is bele, előtte kérjük ki az orvosunk tanácsát!A legjobb mozgásformák közé tartozik a lendületes séta, az úszás, a jóga, a szobabiciklizés vagy a speciális terhestorna. Ezek nemcsak az izmainkat és a kardiovaszkuláris rendszert erősítik meg, de a hangulatunkra és a hajlékonyságunkra is jó hatással vannak, anélkül, hogy túlságosan megterhelnék az ízületeket.

A mozgás előnyei

A terhesség alatt végzett mozgás lerövidítheti a vajúdást, javítja annak az esélyeit, hogy természetes, beavatkozások nélküli szülésünk lesz, és a szülés utáni felépülést is meggyorsíthatja. Ezen felül jót tesz az emésztésnek, segít megelőzni a székrekedést, ezzel együtt az aranyeres panaszok kialakulását. A terhesség és a szülés alatti komplikációk (pl. terhességi diabétesz, magas vérnyomás, székrekedés, koraszülés) veszélye is csökken. Ráadásul a magzatra is jó hatással van, ha sportol az anyuka: egy kutatás szerint az újszülött egészségesebb testsúllyal, jobb stressztűrő képességgel és érettebb idegrendszerrel jön a világra.

Praktikus tippek a biztonságos sportolásért

  • Legyünk tisztában a saját képességeinkkel, edzettségi állapotunkkal, és azzal, hogy az egyes trimeszterekben más-más mozgásformák a legmegfelelőbbek!
  • Minden esetben melegítsünk be és nyújtsunk edzés után!
  • Viseljünk kényelmes ruhát és stabil, edzéshez tervezett cipőt! A megfelelő sportmelltartóról se feledkezzünk meg!
  • Ne sportoljunk teli gyomorral, várjunk legalább egy órát evés után a mozgással!
  • Igyunk elegendő folyadékot edzés előtt, alatt és után is.
  • A földön végzett gyakorlatokból lassan, óvatosan álljunk fel!
  • A terhesség alatt a relaxin nevű hormon miatt megnőhet a sérülések rizikója, így kerüljük azokat a gyakorlatokat, melyek túl hirtelen mozdulatokkal járnak.
  • A növekvő pocak miatt megváltozik a tartásunk, máshová kerül a test középpontja, és ez azzal járhat együtt, hogy könnyebben elveszítjük az egyensúlyunkat!

Kinek nem javasolt a mozgás?

Ha betartunk bizonyos szabályokat, és kerülünk néhány mozgásformát (pl. búvárkodás, súlyemelés, hegymászás, kontakt harcművészetek stb.), akkor rendkívül kicsi annak az esélye, hogy a sportolással ártunk akár a saját, akár a magzat egészségének. Az ismert krónikus betegséggel küzdők esetében mindenképpen kérjük ki a nőgyógyász, védőnő tanácsait! Általában nem javasolt a mozgás hüvelyi vérzést követően, ún. placenta previa esetében, illetve akkor, ha az anyukának korábban már volt vetélése vagy koraszülése.(Cikk forrása: medicalnewstoday.com)Ez is érdekelhet: