Terhesség

Mozgással a terhességi aranyér ellen? Igen!

Hahó, ébresztő! Attól, hogy pocaklakód van, még nem kell kímélni magad! A mozgás kifejezetten jó hatással van ilyenkor is a női szervezetre, nem mellesleg a kilók sem fognak csak úgy számolatlanul felkúszni rád!
2015. Augusztus 27.
Mit sportoljon a kismama?

Nem vagy beteg, csupán babát vársz, akiért – magad mellett – már most felelősséggel tartozol. A legjobb, amit tehetsz, hogy az életmódodat is helyesen alakítod a fogantatás pillanatától kezdve, így minimalizálhatod nemcsak a pocakossággal járó kellemetlenségeket, de a gyermekágyi időszak egészségügyi terheit is. Mire is gondolunk pontosan? Nem kertelünk, például a terhesség alatti hízásra, a visszeres és aranyeres panaszokra – utóbbiak ellen egy hatékony fegyvert ajánlunk, a mozgást!

Korábban sportoltál?

Folytasd! Egy dologra figyelj, a tested jelzéseire, és ne most akarj rekordokat dönteni, vagy önmagadat legyőzni, mert nem ennek van itt az ideje! A fokozatosságé, a mérsékelt intenzitású mozgásé a főszerep ezekben a hónapokban, és ahogy közeledsz a terhesség vége felé, nyilván egyre visszább is kell venned a tempóból. Érezd jól magad, ez a fő, és hidd el, a babád is pont így lesz vele!

Nem sportoltál a babás időszak előtt?

Kezdj bele! Persze ne holmi megerőltető sportra gondolj, egyszerűen próbáld ki valamelyik, kismamákat célzó mozgásformát, és erőd szerint lődd be, mennyi megy belőle, mennyi kényelmes, mennyi mozgás segít hozzá a jó közérzethez!

Mi jöhet szóba? Például az úszás egy megbízható tisztaságú uszodában, hiszen ez a mozgásforma kíméletes az amúgy leterhelt ízületeidhez. Ráadásul a kötőszövetekre is jó hatással van, ezáltal csökkenti az ödémaképződés, vagyis az ilyenkor szokásos vizesedés kialakulását. De jöhet még jóga, speciális kismamatorna, pilates – bármi, ami nem jár túlzott terheléssel, veszélyes sérüléssel, haspréssel, hanyatt fekvős pózokkal, illetve nem terheli túlzottan az amúgy is igencsak igénybe vett gáttájékot, ami fokozhatja az aranyér kialakulásának veszélyét.

A jó sportág kiválasztása kiemelt fontosságú

A terhesség alatt értelemszerűen növekszik a testsúly, és – még ha nem is hízol meg nagyon, – a baba miatt is sokkal nagyobb esélyed van a visszerek kialakulására, és ez alól az aranyeres panaszok sem képeznek kivételt! A testmozgás, a keringésfokozás így alapvető fontosságú egy kismama életében. A rendszeres, kismamáknak kitalált mozgások nemcsak átmozgatják a testet, de felkészítenek a szülés utáni regenerálódásra és erősítik a medenceizmokat is.

További “gátbarát” életmódtippek

Ha másképp nem megy, az is lehet elég, ha naponta többször egy rövid sétát teszel, de azt ne spórold el! Kerüld a hosszú ideig tartó egy helyben ülést és állást. Naponta többször is feküdj le egy picit, inkább az oldaladra fordulva, ezzel kicsit felszabadíthatod a terhelés alól a végbél ereit. A hanyattfekvés – főleg a terhesség késői szakaszában – a vénák összenyomódása által fokozhatja a visszeres és aranyeres panaszokat. Végezz otthon vénás keringést fokozó tornát, ennek betanításában és személyre szabásában egy gyógytornász lehet a segítségedre.

További cikkek terhességi aranyér témában: