Terhesség

Így előzheted meg a terhességi aranyér kialakulását

A terhesség alatti hormonális változások aranyér kialakulására hajlamosítanak. Sokat tehetünk azonban a megelőzésért, elsősorban az életmód a döntő tényező.
2018. Június 22.
Így előzheted meg a terhességi aranyér kialakulását

A terhesség során a növekvő méh egyre inkább akadályozza a vénás visszaáramlást, így a vénás nyomás emelkedik. A székrekedés sok esetben kísérő jelensége a terhességnek, ami több mindennel is magyarázható. A hormonális változások, elsősorban a harmadik trimeszterre jellemző ösztradiol- és a progeszteronszint emelkedése negatív hatással van a simaizmokra. A székrekedés következtében az erőteljes hasprés aranyérhez vezethet.

A terhességi aranyér megelőzésében kulcsfontosságú az életmód: a növényi rostok, a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcs-és zöldségfogyasztás és a bőséges folyadékfogyasztás mind kedvező befolyással bírnak. A búzakorpa, az útifűmag és lenmag terhességi székrekedés és aranyeres panaszoknál enyhíti a problémát. Nagyon lényeges azonban, hogy a rostdús étrendhez megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, naponta másfél-két litert.

A testmozgás is kedvező hatással van a bélműködésre, napi fél-egy órányi séta vagy nem túl megerőltető torna ajánlott.

Ha aranyeres panaszok lépnek fel a terhesség során, kenőcsökkel, hámosító, bőrpuhító krémekkel, aloe vera-val enyhíthető a fájdalom. A rövid ideig tartó meleg vizes ülőfürdő szintén enyhíti a panaszokat. Minden esetben konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt bármilyen gyógyszerhez nyúlnánk.

Kapcsolódó cikkeink terhességi aranyér témában:

Forrás: PharmaOnline