Terhesség

Székrekedés a terhesség alatt

A székrekedés gyakori probléma a terhesség alatt: a várandós nők fele terhességük valamely szakaszában küzd a székrekedéssel. Ennek egyik oka a progeszteron szint növekedése, ami az emésztőrendszerre is hatással van.
2017. November 15.

A székrekedés a terhesség előrehaladtával akár súlyosbodhat is, hisz a méh nyomja a végbelet. A vas tartalmú étrendkiegészítők, különösen nagy adagokban, ráadásul a székrekedést még rosszabbá tehetik.

Mit tehetsz a székrekedés enyhítésére a terhesség alatt?

Íme néhány tipp a terhességi székrekedés megelőzésére és enyhítésére:

Fogyassz magas rost tartalmú élelmiszereket, beleértve a teljeskiőrlésű gabonaféléket és kenyeret, barna rizst, babot, friss gyümölcsöket és zöldségeket, minden nap. Segíthet még néhány evőkanál feldolgozatlan búzakorpa is reggel, bár néhány napig eltarthat, mielőtt észre veszed majd a különbséget.

Mit tehetsz a székrekedés enyhítésére a terhesség alatt?

Igyál sok vizet. Kortyolgass egész nap, amíg a vizeleted tiszta vagy halványsárga színű nem lesz, ez ugyanis a megfelelő hidratáció jele. Ajánlott naponta egy pohár gyümölcslé fogyasztása, a szilvalé például különösen hasznos lehet. Vannak, akiknek ébredés után valamilyen meleg folyadék fogyasztása segíti legjobban a dolgok megindulását.

Rendszeres testmozgás. A gyaloglás, az úszás, a kerékpározás és a jóga mindegyike enyhíti a székrekedést, és jobb, egészséges közérzetet is biztosít.

Próbálj ki másik vitamint. Ha a terhességi multivitamin nagy mennyiségű vasat tartalmaz (és nem anémiás), kérd meg orvosodat, hogy tanácsoljon kevesebb vas tartalmú készítményt.

Lehet komoly baj a székrekedésből a terhesség alatt?

Általában nem, de esetenként a székrekedés egy másik probléma tünete is lehet. Ha súlyos székrekedésed van, melyet hasi fájdalom kísér, ha váltakozik hasmenéssel, vagy ha székleted vért is tartalmaz, azonnal hívd az orvosod vagy a szülésznőt.

Forrás: babycenter.com 

Kapcsolódó cikkek székrekedés terhesség alatt témában: