Terhesség

Aranyér – a várandós kismamák rémálma

A gyermekvárás kilenc hónapjáról szóló fórumokat bújva, sok bejegyzést találsz terhességi aranyérről. Valóban, ez a kellemetlen, fájdalommal és néha vérzéssel is járó probléma a babát váró nők jelentős részét érinti.
2014. November 03.

Az aranyér kialakulásának számos oka van a várandós nőknél. Ezek közül az egyik leggyakoribb a székrekedés, ami kialakulhat a vaspótlás mellékhatásaként, vagy a korábbi életmódhoz képest csökkent mozgásnak köszönhetően, esetleg a rosthiányos táplálkozás, vagy elégtelen folyadékbevitel miatt. Persze az aranyér kialakulásának lehet egészen egyszerű, fizikai oka is. A méh, és benne a magzat növekedésével a hasüregben lévő nyomás, a terhesség alatt egyre nagyobbá válik. A méh összenyomja a vénákat, ezért a végbél körüli erekben vérpangás alakulhat ki, amely egyenesen vezet az aranyerek képződéséhez. Sajnos, kínzó panaszok egész sorát okozhatja az aranyér.

Az egyik legkellemetlenebb, a székelés során jelentkező fájdalom. A vérző aranyér pedig úgy viselkedik, mint egy friss seb, azaz a sérülésen át könnyen hatol be a szervezetbe a baktérium, amely fertőzést okozhat. Az így begyulladt aranyér igen fájdalmas, és kisebb-nagyobb lázat is kiválthat, ami igencsak veszélyes lehet a terhesség során.

Otthoni praktikák vs. orvosi segítség

Az aranyeres „csomót” könnyen ki lehet tapintani, érzésre leginkább picinyke szőlőszemek vagy golyók halmazára emlékeztet, és sokszor kényelmetlen, viszkető érzést válthat ki. Ha nőgyógyászhoz sem jársz szívesen, akkor valószínűleg kellemetlennek tartod azt is, hogy ilyen problémával orvoshoz fordulj, de fontos, hogy ne próbáld saját magadnak felállítani a diagnózist! Akkor is bízd a probléma felderítését inkább az orvosodra, ha nem szívesen veszed, hogy éppen ezen a testtájadon vizsgál meg.

Ugyanakkor, ha az orvosoddal együtt megbizonyosodtatok róla, hogy tényleg aranyered van, a tünetek enyhítésére otthon is számos praktikát bevethetsz, melyek segítségével elkerülheted, hogy komolyabb orvosi beavatkozásra legyen szükség.

Odafigyelés és mozgás

Lehet, hogy már a várandósság utolsó heteiben jársz, de akkor is fontos, hogy rendszeres mozgást végezz! Nem kell kimerítő sportolásra gondolni, elég, ha naponta többször egy rövid sétát teszel. Kerüld a hosszú ideig tartó egy helyben ülést és állást. Naponta többször is feküdj le, ezzel kicsit felszabadíthatod a terhelés alól a végbél ereit. A betegség kialakulásának elkerülését, vagy a tünetek enyhítését segíti az egyébként is javasolt terhes-torna, amely nemcsak átmozgatja a testedet, de gyorsítja a szülés utáni regenerálódást, és erősíti a medenceizmokat is. Fontos, hogy az étkezési szokásaidat is felülvizsgáld!

Ahogy a hagyományos megelőzési technikák esetén itt is fontos a sok folyadék és a rostdús ételek fogyasztása. Egyél minél több szárnyas húst és teljes kiőrlésű gabonából készült ételt, ugyanis ezek magas cinktartalmuk révén gyorsítják az aranyér gyógyulását.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Babavárás és aranyér: mi segíthet? (X)
  • Mozgással a terhességi aranyér ellen? Igen!
  • Megelőzhető-e az aranyér?
  • Terhességi aranyér – típusok és gyógymódok
  • Aranyér: mire számítsunk az orvosnál?