Baba

Aranyér: mire számítsunk az orvosnál?

Ha aranyérre gyanakszol, ideig-óráig kezelheted otthon - különösen akkor, ha nem okoz súlyosabb tüneteket. De az orvosi vizsgálattal nem érdemes várni, hiszen a szövődményeket nehezebb gyógyítani. Mégis a legtöbben félünk a proktológustól.
2015. Augusztus 05.

Bármennyire is felvilágosult korban élünk, a hátsó fertály ügyeiről még mindig félve beszélünk, és a proktológus, vagyis a végbél betegségeit kezelő szakember az egyik legrettegettebb orvos, akihez sokan csak akkor fordulnak, ha már nagyon nagy a baj. Azonban az aranyeret érdemes minél korábban megmutatni a szakorvosnak, mert ezzel elkerülhetjük a súlyos szövődményeket.

A proktológiai vizsgálat előtt érdemes kideríteni, hogy a közeli családtagjaink közül kinek volt aranyere, vastagbél- vagy végbéldaganata, bélpolipja. Bizonyos betegségekre ugyanis genetikailag hajlamosabbak lehetünk. Természetesen érdemes összegyűjteni a korábbi leleteinket, és a vizsgálat előtt néhány napig vezessünk étkezési naplót. A szokásainkat alaposabban megismerve ugyanis az orvos jobb tanácsokat adhat.Ehhez azonban az is kell, hogy őszintén, szégyenérzet nélkül beszéljünk az orvosunkkal! Ő biztosan ki fog minket kérdezni az étkezési és székelési szokásainkról, a tüneteinkről, a gyógyszerekről, melyeket szedünk, valamint az esetlegesen tapasztalt tünetekről.

Bármennyire is nehéz elképzelni, minél jobban lazítunk, minél kevesebbet idegeskedünk a vizsgálat előtt és alatt, annál könnyebb dolgunk lesz és annál kevesebb kellemetlenséget fogunk megtapasztalni. A proktológiai vizsgálatok, a végbéltükrözés vagy a kézi ellenőrzés nem kellemesek, de ha lazítunk, nyugodtak vagyunk, akkor a záróizmok nem feszülnek meg.

Ne koplaljunk a vizsgálat előtt és hashajtót se vegyünk be, ez ugyanis kifejezetten akadályozhatja a vizsgálatot! Ha eszünk néhány órával a vizsgálat előtt, az biztosan nem kerül le a legalsó bélszakaszba.

A beszélgetés után kézzel vizsgál majd meg az orvos (oldalt fekve egy vizsgálóasztalon, a térdünket felhúzva), ez után rektoszkópia, vagyis végbéltükrözés következhet. A végbéltükrözés során a végbél nagyjából 15 cm-es szakaszát lehet megvizsgálni egy néhány centiméter átmérőjű, kúp alakú eszköz segítségével. A végbéltükrözés a közhiedelemmel ellentétben nem egy nagy fájdalmakkal járó vizsgálat. Ezeket a vizsgálatokat ki lehet egészíteni például röntgenvizsgálattal, biopsziával is, de aranyér esetén erre nagyon ritkán van szükség.

A vizsgálatok után a kezelés megbeszélése következik. Az orvos javasolhat kenőcsöt, kúpot, esetleg műtétet is. Természetesen az étrendre, életmódra vonatkozó tanácsokat is kaphatsz tőle.

Kapcsolódó cikkeink:

Az aranyér tünetei

Mozgással a terhességi aranyér ellen? Igen!

Aranyér: amikor az erőlködés bajt okoz