Baba

Aranyérbetegségem van – kihez forduljak segítségért?

Várandósságod után is megkeseríti életedet az aranyérbetegség? De vajon kitől érdemes segítséget kérned?
2020. December 18.
Forduljunk proktológushoz, ha a szülést követően sem szűnnek meg az aranyeres panaszok (Fotó: iStock)

A terhesség hónapjaiban a hormonális és életmódbeli változások okozta székrekedés, a vaskészítmények szedése és a testsúly növekedése aranyeres panaszok kialakulásához vezethet a kismamáknál. 

Becslések szerint az aranyérbetegség ötből egy várandós nőnél fordul elő, míg a székrekedés – ami elsődleges kockázati tényező az aranyérbetegség szempontjából – a terhes nők 11-38 százalékát érinti.

Az aranyér betegség tünetei

Fontos hangsúlyozni, hogy aranyere mindannyiunknak van, hiszen ez a széklet megtartásához, szabályozásához nélkülözhetetlen is. Az aranyérbetegség tulajdonképp egy érköteget (párnázatot) jelent, ami a végbélnyárkahártya alatt található. Problémánk akkor adódik vele, ha megduzzad, fájdalmassá válik, vagy kifordul, és egyéb kellemetlen tüneteket okoz.

A viszketés és váladékozás okozta diszkomfortérzés, a székelés közbeni fájdalom, a vécépapíron vagy a székleten megjelenő pár csepp vér, és a kitapintható aranyeres csomók jelezhetik a problémát, amivel muszáj foglalkoznunk, hiszen ezek elodázása szövődményekhez vezet, amelyeket már sokkal nehezebb lesz orvosolni. Ez esetben már aranyérbetegségről beszélhetünk.

Jó hír, hogy a szülést követően a panaszok a kismamák többségénél hamar megszűnnek. Ha azonban a várandósság előtt is voltak hasonló gondok, vagy az aranyeres tünetek újra és újra megkeserítik életünket, akkor nem árt, ha szakembertől kérünk célzott segítséget.

Kihez forduljunk kismamaként?

A várandósság és gyermekágy idején fennálló proktológiai problémák esetén két szakterület határán kaphatunk segítséget: nőgyógyásztól és/vagy proktológustól.

Miben segíthet a nőgyógyász?

Szerencsére a legtöbb proktológiai betegség a várandósság idején konzervatív módon kezelhető, és csak néhány esetben van szükség beavatkozásra. Ezért ha a szülész-nőgyógyász tudása és tapasztalata az alapvető proktológiai betegségek diagnosztizálásában és kezelésében kellően nagy, ezeket a problémákat ő maga is képes orvosolni, anélkül, hogy a beteget azonnal proktológushoz irányítaná.

Ilyenkor életmódbeli tanácsokkal (magas rosttartalmú étrend, bőséges folyadékbevitel és mozgás) és farmakoterápiával történik a tünetek kezelése. Ez utóbbi esetében kúppal vagy kenőccsel, illetve szájon át szedhető, a vénás tónust javító, gyulladást is csökkentő szerrel láthatnak el bennünket.

Mivel a legtöbb nő szülés után szoptat, a farmakoterápiát nagyon gondosan alkalmazzák, figyelembe véve azt a tényt, hogy ezek a hatóanyagok bejuthatnak a véráramba, következésképpen az anyatejbe is. Szerencsére léteznek olyan készítmények, amelyeket megnyugtató módon használhatunk szoptatás idején is.

Előfordulhat azonban, hogy a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre, ám még ekkor is van lehetőség a műtét elkerülésére egy apró, ambuláns beavatkozással (gumigyűrű ligatúra), ami nem jár fájdalommal. Ehhez azonban már proktológus segítségét kell kérnünk.

Kicsoda a proktológus?

A proktológus olyan sebész szakember, aki a végbél betegségeinek kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik. Ő nemcsak az aranyérbetegség fajtáját és stádiumát állapítja meg, hanem egyúttal kizárja az esetleges komolyabb betegségek fennállását is. Nem szabad ugyanis szem elől téveszteni, hogy sajnos több olyan betegség is létezik, ami nagyon hasonló tünetet produkál az aranyérbetegséghez. Emiatt is különösen fontos, hogy ne érezzük tabunak betegségünket, és ne féljünk ezzel a problémával orvoshoz fordulni!

Azokat az előrehaladott (IV. fokozatú) aranyérbetegségben szenvedő betegeket, akik kiterjedt gyulladással és komolyabb vérzéssel küzdenek, proktológiai sebészhez irányítják. Szintén az ő kompetenciájába tartoznak azok az esetek is, amikor másodlagos vérszegénységet okozó masszív vérzés áll fenn.

Mindenképp proktológus segítségére szorulunk, ha a szülést követően nem szűnnek meg vagy folyvást kiújulnak a panaszaink. Az elhanyagolt aranyérbetegség súlyos szövődményekkel járhat, és ez esetben már a műtétet sem tudjuk elkerülni.

A proktológus a vizsgálatot korszerű technikával végzi, amely fájdalommentes, csak néhány percet vesz igénybe, és a panaszok eredetét pontosan tisztázza.

Forrás: czytelniamedyczna.pl