Terhesség

Apró változtatásokkal is sokat tehetsz az aranyeres panaszok ellen

Az aranyérbetegség megelőzésére, kezelésére létezik néhány egyszerű, házi praktika is. A következő tippekkel sokat tehetsz azért, hogy megelőzd az aranyeres panaszokat.
2020. Augusztus 06.
Apró változtatásokkal is sokat tehetsz az aranyeres panaszok ellen (Fotó: Getty Images)

Menj, ha menned kell

Ésszerű dolognak tűnhet ez a tipp, de sok ember sajnos figyelmen kívül hagyja. Ha késlelteted a WC-látogatást, amikor rád jön a szükség, a széklet megkeményedhet, kiszáradhat a bélben, ami megnehezíti az áthaladását. A nehezített áthaladás pedig fokozhatja az aranyér betegség kialakulásának kockázatát. Viszont ha nem kell kimenned a mosdóba, inkább ne erőltesd a bélmozgást, mert a nyomás okozta feszültség szintén növelheti a kockázatot – figyelmeztet a Health.clevelandclinic.org.

Ha már a mosdónál tartunk, nem javasolt az itt eltöltött időt olvasással, telefonozással eltölteni. Az itt eltöltött idő szükségszerű, nem arra való, hogy ide menekülj egy hosszabb szünetre. Amennyiben túl sokat ülsz a WC-n, az nagyobb feszültséget jelent bélmozgás közben, az ülő helyzet pedig extra megterhelést jelent a végbél ereire nézve – mindkét tényező növeli az aranyérbetegség kockázatát.

Továbbra is a mosdóhasználatnál maradva: az illatos, színes WC-papírok helyett javasolt a sima, fehér, illatanyag- és színezékmentes verziót választani, és akár megnedvesítve használni. A WC-használat után mindig tisztítsd meg alaposan a végbél környékét vízzel is.

Azzal is trükközhetsz, hogy a WC-n ülve a lábadat felteszed egy sámlira: ez megváltoztatja kicsit a végbél helyzetét, így a széklet könnyebben távozhat.

Fogyassz több rostot

A széklet lágyításának legjobb módja a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett a rostban gazdag étkezés. Így könnyebb lesz a széklet áthaladása, és csökken az aranyérre nehezedő nyomás. A friss zöldségek és gyümölcsök mellett rostban gazdag ételek a bab, a búza- és a zabkorpa és a teljes kiőrlésű élelmiszerek is. Néhányan úgy találják, hogy a fokozott rostbevitel puffadást, felfúvódást okoz, ezért érdemes lassan, kisebb lépésekben növelni a napi rostbevitelt, hogy elérd a 25-30 grammot. A folyadékbevitelre is ügyelj!

Mozgásra fel

A mérsékelt, aerob típusú mozgás, például a napi 20-30 perces séta is segíthet fokozni a bélműködést a Harvard Health Publishing cikke szerint.

Áztasd magad

A meleg vizes ülőfürdő segíthet csökkenteni a duzzanatot, és csökkenteni az aranyeres irritációt. Vannak, akik a fürdővízhez adnak egy csésze Epsom-sót vagy almaecetet is, hogy ezzel is enyhítsék a tüneteket.

Jegeld a fájdalmat

Ahogy a meleg fürdő úgy a hideg, jeges borogatás is segíthet a fájdalom enyhítésében a kialakult aranyérbetegség esetén. Ahhoz, hogy a bőröd ne sérüljön, a jeges borogatást csomagold egy puha törülközőbe, így használd. A jeges borogatást a Medical News Today szerint alkalmazd 15 percig, és ha szükséges, ismételd meg.

Tarts szünetet

Ha sokat kell ülnöd, például azért, mert ülőmunkát végzel, legalább óránként kelj fel, és mozogj 5 percet. A kemény felületen való ülés helyett használj párnát, ez is segíthet, ha aranyeres duzzanatod alakult ki, és megelőzni az újabbakat.

Vény nélküli kenőcsök

A vény nélküli készítmények szinte minden patikában megtalálhatók, helyileg alkalmazva ezek is enyhíthetik az aranyeres panaszokat.

Válassz laza, pamutból készült ruhákat

A poliészterből készült, szűk ruhákat, főként a fehérnemű esetén érdemes lecserélned jól szellőző, pamutból készült darabokra. Ezzel is elősegítheted a végbél környékének szárazon és tisztán tartását, ami szintén csökkentheti a panaszokat. Az illatosított mosószerek használatát is érdemes kerülni.