Baba

Az anyaság első hónapjai – hasznos tippek

Az anyaság első néhány hónapja sokszor problémamegoldások sorozatának tűnhet. Mivel könnyítheted meg ezt az időszakot? Tarts velünk, és adunk néhány hasznos tippet!
2020. December 24.
Az anyaság első hónapjai - hasznos tippek (fotó: Getty Images)

A szülői lét első hónapjai rengeteg kihívást tartogatnak számodra függetlenül attól, hogy mennyi segítséged van, vagy hogy mennyire érzed magad felkészültnek ehhez az új feladathoz.

Sokszor élheted át azt, hogy képtelen vagy megbirkózni az eléd tornyosuló feladatokkal. Az anyaság első hónapjait azonban megkönnyítheted, ha néhány dolgot nem tévesztesz szem elől!

Légy önző!

Lehet, hogy ez első pillanatban meghökkentő tanácsnak tűnik, de rengeteg felesleges stressztől és plusz munkától kíméled meg magad, ha megfogadod.A baba születése után a legtöbb rokon és barát legszívesebben egymásnak adná a kilincset, hogy láthassák családotok új tagját, te azonban egy pillanatra se érezd úgy, hogy kötelességed mások szórakoztatása!  A vendéglátás kisbaba nélkül is rengeteg felhajtással jár, és épp ez az, amire az első időszakban cseppet sem lesz szükséged. Bátran mondj nemet, és csak annyit vállalj, amennyit elbírsz, és amiben még komfortosan érzed magad!Ennek az időszaknak te, a baba és a párod a főszereplői. Mindenki más csak mellékszereplő.

Mondj igent!

Ha a rokonok, barátok segítséget ajánlanak a főzésben, háztartás körüli munkában, vagy csak abban, hogy vigyáznak a babára, amíg veszel egy kellemes fürdőt vagy szundítasz egy picit, habozás nélkül fogadd el! Tudom, nehéz megengedni, hogy mások végezzék el helyetted a tennivalókat, de ha felajánlják, ez azt jelenti, hogy segíteni akarnak. Mondj igent! Hidd el, lesz idő, amikor visszaadhatod a szívességet.

Nálad jobban senki nem tudja!

Amikor gyermeked születik, hirtelen a szűkebb és tágabb környezeted is szakértővé lép elő, és valaki mindig jobban tudja, mit és hogy kell csinálnod. Ám sem a barátnőd, sem az anyósod, de még egy több ezer fős Facebook-csoport tagjai sem tudhatják jobban nálad, hogy mire van szüksége a babádnak. Tedd azt, ami neked és a családodnak a legjobb!

Ne stresszelj a rutinok miatt!

A kisbabák nem ismerik a napirend fogalmát: nincsenek tisztában a nappalokkal és éjszakákkal, és nem tudnak arról sem, hogy nekik mikor illene enniük, aludniuk vagy jól viselkedniük. A rutinok hajkurászása helyett törekedj arra, hogy egyszerűen csak kielégíted a gyermek felmerülő igényeit, és hagyd, hogy a napi rutin fokozatosan, a saját ritmusában alakulhasson ki. A megfelelő egyensúly megtalálásához sok-sok próbálkozásra és türelemre lesz szükség, és természetes, hogy hibázni is fogsz.

Ne feltételezd, hogy a párod gondolatolvasó!

Lehet, hogy neheztelsz a párodra amiatt, hogy – bár nyilvánvaló, mire is lenne szükséged – ő mégsem veszi ezt észre.   Egyszerűen csak kérd meg, jelezd, hogy miben tudna segíteni! Hidd el, számára nem feltétlenül egyértelmű, hogy mi jár a fejedben.

Egyél jól!

A tápláló, friss alapanyagokból készült ételek és a bőséges folyadékfogyasztás elősegíti a gyógyulást, rendezi a várandósság alatt lelassult emésztést, de elengedhetetlen a szoptatáshoz is. Sőt! Abban is támogat, hogy akkor is maradjon energiád, amikor nem tudsz elegendőt aludni vagy pihenni. Életmentő segítség lesz, ha baba megérkezése előtt dupla adagokat főzöl, és lefagyasztod őket.

Legyen minden kéznél!

Az első zűrzavaros hetekben és hónapokban valóságos felüdülés lesz, ha végre bejutsz a fürdőszobába, és egy kicsit rendbe szedheted magad. A gyermekágy alatti sebkezelés, a fokozott izzadás vagy az aranyeres panaszok miatt is fontos, hogy mindig jusson idő a megfelelő tisztálkodásra.Érdemes egy külön tároló dobozban rendszeresítened azokat a dolgokat, amelyekre szükséged lesz a napi higiénés rutinod során:- illatanyagmentes, nedves törlőkendő- egészségügyi betétek- lokális készítmények (kúp, kenőcs) aranyeres panaszokra-  sebkötözéshez szükséges dolgokÚtravalóul: Fogadd el, hogy nem mindig tudsz ura lenni az érzelmeidnek!Az alváshiány, a szülés utáni regeneráció, a hormonok játéka és az a tény, hogy egy másik apró embernek a nap 24 órájában szüksége lesz rád, az érzelmeidre is hatással lesz. Előfordul, hogy ok nélkül rád tör a sírás, máskor pedig euforikus öröm kerít hatalmába.Ne aggódj, és főképp ne neheztelj magadra! Mindez teljesen természetes!