Baba

5 babagondozási tipp, amit ne fogadj meg!

Az újszülöttekkel, csecsemőkkel kapcsolatban hajlamos mindenki szakértőnek gondolni magát. Kéretlenül kapjuk a jó tanácsokat, mit, és hogyan kellene tennünk. Mi most eláruljuk, hogy mik azok a tippek, amiket inkább ne fogadj meg!
2015. Április 13.

Megszületett a kisbabád, jönnek sorban a látogatók és rengeteg tanáccsal látnak el a kicsi gondozásával kapcsolatban. A legfontosabb, hogy türelmesen hallgasd végig a rokonságot, barátokat, de csak azokat a javaslatokat fogadd meg, amiket te is helyesnek tartasz. Ne feledd, nincs átlagos csecsemő, teljesen egyedi az, ahogyan a te babád eszik, alszik, viselkedik, vagy éppen sír. És persze van néhány tipp, amit semmiképp se fogadj meg…

A babalátogatás általában tanács áradattal jár

1. Rosszul altatsz. Ennél jóval többet kellene aludnia! Fektesd hasra/hátra!

Vannak, akik konkrét elképzeléssel rukkolnak majd neked elő, milyen pozícióban és mennyit kell aludnia a kisbabádnak. Valójában erre nincsenek “előírások”. Van, akinek álomszuszék a gyerkőce, és már pár napos korában átalussza az éjszakát, és van olyan baba, aki még féléves korában is többször felébred éjszaka szopizni.Erre nincs tuti recept, mint ahogyan arra sem, hogyan aludjon a kicsi. Egyik az oldalán szeret inkább aludni, másik a hátán. Az alvó pozíciónál viszont arra tényleg figyelned kell eleinte, hogy minden oldalra fordítsa a fejét alvásnál, nehogy elfeküdje a kis buksiját. (A születés után még formálódik, “rendeződik” a koponya.)

2. Köldökcsonkkal tilos fürdetni! Ja, és ragaszd le!

Biztos lesz olyan nagyszülő, vagy idősebb rokon, aki azt javasolja majd, hogy ragaszd le a köldökcsonkot, és ne fürdesd a babád, míg a seb le nem esik! Ezeket a tanácsokat semmiképpen se fogadd meg! A csonkot leragasztani tilos, a seb és környékének napi többszöri, higiénikus ápolása elengedhetetlen. Fürdetni sem tiltott a kicsit, csupán arra kell ügyelnünk, hogy ne érje víz a köldök környékét. Ha leesik a csonk, és teljesen begyógyul a seb, akkor már lehet hasig érő vízben fürdetni.

3. Csuklásra citrom!

Talán még van olyan idősebb családtag, aki emlékszik a régi mondásra: “Csuklásra citromot!”. Nagyanyáink idejében bevált módszer volt, hogy a huzamosabb ideje csukló babának citromlevet csepegtettek a szájába. A savanyú íz, és a sokkszerű élmény hatásának köszönhetően elmúlt a baba csuklása. Azonban nem szabad elfeledni, hogy az újszülött gyakori csuklása teljesen normális dolog, egy természetes reflex.A csuklás sírástól, nevetéstől vagy folyadék fogyasztásától általában magától elmúlik, így nem szükségszerű feleslegesen “kínozni” a babánkat ilyen módszerrel. A különféle ijesztgetéseket – “összerázza a babát a csuklás”, “szívbaja lesz a csuklástól” – hagyd elmenni a füled mellett! Az igazság az, hogy a citromtól jobban szenved, mint a csuklástól.

4. Még egy takarót, mert fázik!

Vannak kedves ismerősök és rokonok, akik hajlamosak lennének túlöltöztetni a babát. Ha tüsszent a baba, máris diadalittasan néznek rád: lám-lám, fázik a gyerek, kell rá még egy réteg ruha, vagy takaró.Nem árt tudni, azonban, hogy az újszülött baba gyakran tüsszent csak azért, mert így tisztulnak az orrjáratai, és még nagyon érzékeny az orrnyálkahártyája. A tüsszentést ilyen kicsi korban kiválthatja az erős fény is.A csecsemő hőszabályozása még tökéletlen, ezért fontos hogy szobája ne legyen se túl meleg, se túl hideg, kb. 21-22 fokot állítsunk be. Az elején figyeljük, hogy nem fázik-e, vagy nincs-e melege. Ha fázik, akkor a bőre sápadt majd kékes lesz; ha melege van, bőre kipirul, tarkója izzadni kezd.

5. Lázas anya nem szoptathat…

Ha meghűltél, vagy elkaptál valami nyavalyát, esetleg tejlázad van, felszökik a lázad, biztos mondják majd, hogy ne szoptass! Ez bizony egy csúnya tévhit! Ennek a téves tiltásnak indoklása között van, hogy a baba elkapja a betegséget, vagy, hogy megbetegszik a “lázas tejtől”. Nem árt tudni, hogy az ellen a kórokozó ellen, ami az édesanya lázát okozza, legjobban az anyatejben lévő specifikus antitestek védenek. Kár lenne ezektől megfosztani a csecsemőt! Te se tedd!Kapcsolódó cikkeink: