Baba

Hogyan védjük télen a baba bőrét?

A téli időjárás csúnyán ki tudja kezdeni a baba finom, érzékeny bőrét, ha nem figyelünk. Segítünk, hogyan gondoskodj róla megfelelően.
2017. Február 10.

A sétálás télen is ajánlott dolog, de tudni kell, hogy a babák bőre különösen érzékeny a hőmérséklet változására. Mielőtt elhagyjuk a lakást, ellenőrizzük, nem túl meleg-e a baba bőre – tanácsolja a parents.com.

Ami még fontos: előzd meg a melegkiütést! Bizony, a melegkiütés nem csak nyáron, hanem télen is előfordulhat, hogyha a bebugyolált pici túlmelegedett. A kiütéseket a verejtékmirigyek kivezetőcsövének elzáródása és irritációja okozza.

Ahhoz, hogy mindezek ne okozzanak gondot, olyan ruhát adj a gyerekre, amely átengedi a levegőt. Fontos a réteges öltözködés, hogyha esetleg túlságosan is sok mindent adtál rá és melege van, tudjál mit levenni róla.

Gyakori ilyenkor, hogy a picinek is kicserepesedik az ajka. Fontos a hidratálás (kívülről), ezért érdemes mindenféle adalékanyagoktól mentes, a lehető legsemlegesebb ajakbalzsammal bekenni a baba száját.

A baba bőre a hidegben nagyon könnyen kipirosodhat. Ennek megelőzéseképp, ne hagyd, hogy a babakocsit átjárhassa a szél. Ha mégis kipirosodott a bőre, langyos fürdőt adj neki. Ez jellemzően a kezénél fordulhat elő, de ha az arca lett durva és vörös, akkor valamilyen hidratáló krémmel érdemes bekenni az érintett részeket. És legközelebb séta előtt is így védekezz, ne add meg a hidegnek az esélyt, hogy kikezdje a pici arcát!

Ha télen süt a nap, az különösen jóleső tud lenni, igaz? De ne felejtsd el, hogy a téli nap sugarai is erősek tudnak lenni – nem véletlenül hordanak a felnőttek télen is napszemüveget. Az UV-sugárzás ellen érdemes egy széles spektrumú fényvédő krémmel bekenned a pici szabadon maradó testrészeit.

Kapcsolódó cikkeink bababőr témában: