Baba

Így hordozz télen!

Egyre többen szeretnek hordozni, de ha valaki nem elég kreatív, vagy nem jár utána, elakadhat a hordozós életforma, amint kabátos hideg lesz. Segítünk!
2015. Január 23.

Így hordozz télen!

A hordozásban gyakorlott szülők közül sokan mondják: éppen a téli hidegben járnak jobban a babák textilhordozóban, mint babakocsiban. A hordozott baba a nagykabát alatt biztosan nem fázik, hiszen a felnőtt teste és ruhája egyaránt melegít. A babát nem is kell túlságosan felöltöztetni, elmarad az overall és a lábzsák. Ha a picit érdekli a külvilág, kidugja a fejét a meleg zugból, és nézelődik, ha pedig aludni szottyan kedve, bekuckózik, és szundikál egy jót, hidegre, hóra fittyet hányva.

Mit vegyek föl?

Így hordozz télen!

A MaM kabátban elöl

és hátul is hordhatod a babát.

Az első kérdés persze, hogy milyen kabát alkalmas a hordozásra. Ez attól függ, elől vagy hátul hordozol. Ha elől, elég egy bő kabát, ami jó volt várandósan. Ha épp nyáron volt nagy pocakod, akkor nyilván nincs ilyen. Az egyik megoldás, hogy kölcsönveszed apáét (persze csak akkor, ha nagyobb a kabátja a tiédnél), a másik, hogy új kabátot szerzel, a harmadik, hogy a meglévőt átalakít(tat)od.

A hordozós kabátok többségét elől és hátul is ellátják egy-egy cipzáros betéttel. Elől hordozásnál ugyanúgy kell fölvenni, mint a rendes kabátot, a betét miatt így vidáman belefér a baba is. Hátul hordozásnál többnyire meg kell oldani, hogy a kabát hátán nyíló résen átbújjon a baba feje, de ez nem boszorkányság.

Kreatív megoldások:

1. A cikk írója meleg pulcsit vett, magára kötötte a babáját, és egy csodálatos hatalmas gyapjúkendőt is maguk köré kerekített. Így nagyjából olyan volt, mint egy megtermett krumpli, de legalább nem fáztak.

2. Van, aki “malaclopó” jellegű télikabátot visel, így elöl és háton hordozásnál is közös a babával a nyakkivágás. A köztük lévő szabadon maradó területet sállal melegíti.

Mit adjak a babára?

Így hordozz télen!

A puha plüssoverall épp elég a kabátod alá!

Nem kell túl melegen fölöltöztetni, elég egy termoanyagból készült vagy kötött kezeslábas. Gondolj arra, hogy a te tested és a te kabátod is melegíteni fogja. A lábacskáira érdemes ügyelni, hiszen lehet egy kis huzat a kabátban ott, ahol a babát nem takarja a hordozó. A cipő nem túl kényelmes, a mokaszint könnyen elveszíthetitek, a legjobb megoldás, ha hosszú szárú gyapjúzoknit adsz a picire. Háton hordozásnál fontos, hogy olyan sapka legyen a babán, amit nem tud levenni magáról. Sok hordozós anya hozzáteszi: nem árt egy kistükör a zsebünkbe, hogy lássuk, mit művel a kis gézengúz.

Így utazik Johanna

Így hordozz télen!

Vera és Hanka télen is elválaszthatatlan.

Olvasónk, Tokodi Kóta Veronika megosztotta velünk tapasztalatait: “Amikor Johanna született, vettünk hordozókendőt meg babakocsit (minden egyéb már volt :)), úgy gondoltuk, felváltva használjuk majd a kettőt, mikor melyik a praktikus. Aztán viszonylag hamar rájöttünk, hogy a hordozás életforma, s miután a babakocsi egy hónapon keresztül csak forgalmi akadályt képezett az előszobában, elástuk a pincébe.

Amíg egész pici volt Hanka, elöl hordoztuk szövött vagy rugalmas kendőben (a rugalmas praktikusabb volt akkor, ha autózni is kellett, mert azt előre fel lehet kötni, nem kell a lelógó szárakkal fölsöpörni az aszfaltot kötés közben), s még a kabát alá is befért. Nagy-nagy előnye, hogy a babát nem kell felöltöztetni. Ha már otthon elaludt kendőben, de közben ki akartunk menni, csak ráadtam egy sapkát, vettem magunkra egy pulcsit, szükség esetén kabátot, és már mehettünk is, ha meg séta közben fűtött helyre mentünk, nem kellett őt külön levetkőztetni, elég volt lecipzározni a kabátomat.

6-7 kilótól már nehéz lett elöl (nálunk ez 4-5 hónapos korban jött el), így a hátamra költözött Hanka. Mivel közben tél lett, gondoskodnom kellett olyan kabátról, amibe ő is belefér. A hordozós kabátok nagyon drágák, ezért a saját kabátomat varrattam át egy Emmi nevű lánnyal.

Készített egy bababetétet, ami előre és hátra is becipzározható a kabátomba. Nagyon praktikus és kényelmes is. (Hankának van egy plüssmackójelmeze, és abban rendszeresen plüssmackónak nézik a járókelők, alig hiszik el, hogy igazi babát viszek.) A hátamon a babát is kicsit jobban fel kell öltöztetnem, mert így nem fér ránk a közös pulcsi, ő is külön pulcsit és nadrágot vagy vastag kezeslábast kap, én pedig a hordozó alá veszem a pulcsimat.

Most télen, kimenéshez nekünk a Mei-Tai vált be, mert egyszerűbb fölkötni, de a kendős életérzés jobb, alig várom, hogy kitavaszodjon, és megint kendőzhessünk. Egyedül a bakancs- vagy csizmahúzás nehézkes felkötött babával, azt úgy csinálom, hogy először belebújok a csizmámba, arra ráhúzok egy műtős nejlon cipővédőt (patikában kapható), és utána öltöztetem a babát.”

Kapcsolódó cikkeink hordozás témában: