Baba

Melyik hordozót mikortól használhatom?

Ha megfelelő kötéssel/eszközzel hordozod babádat, abból mindkettőtök csak profitál. Mindezt tudod, de tanácstalan vagy, mikor, mit és hogyan használhattok? Segítünk!
2017. Október 14.

Melyik hordozót mikortól használhatom?

A jó hordozóeszközt úgy ismerjük fel, hogy a baba combjait teljes hosszában egészen a térdhajlatokig alátámasztja, a melyek enyhe terpeszben vannak, a térdei a saját köldökével vannak egy magasságban, így biztosítva optimális csípőfejlődést. Hordozás során gyermeked gerince és a törzse minden pontban meg van támasztva.

Ezeknek a kitételeknek megfelelve lássuk, mely életkorban milyen eszközt érdemes kipróbálnotok, használnotok, igazodva a kicsi gerinc- és csípőfejlődéséhez, a mozgásfejlődéséhez, no és persze mindkettőtök maximális kényelméhez.

Szövött kendő

Hogy néz ki?

Keresztsávoly vagy gyémántsávoly, illetve zsákárd szövéssel készült anyag, mely 65-70 cm széles, hossza változó. A körülkötött technikákhoz alkattól függően 4,4-4,8 méter, az alapkötésekhez (pl. kenguru-, csípőkenguru-, batyukötés) szintén alkattól függően 3,5-4 méter körüli hosszúságú elegendő.

Mikortól és meddig? Újszülött kortól egészen a hordozós kor végéig, sőt még a koraszülött babáknak is ajánlott. Ha van egy szövött kendőd, és elsajátítasz vele több kötést, ez az egy eszköz elég lehet végig. Koraszülött babáknak keskenyebbek, puhábbak a kendők, ezek speciális hordozási tanácsadóktól kölcsönözhetőek.

Miképp tudsz vele hordozni? Elöl, csípőn és háton hordozáshoz. Ráadásul várandósan a nehéz pocak kötésére is alkalmas, hogy törzsed terhelése mérséklődjön kicsit.

Melyik hordozót mikortól használhatom?

Tipp: Használtan venni érdemes, hiszen a betört kendővel könnyebb bánni (és olcsóbb is).

Karikás kendő

Hogy néz ki? Egy kb. 160-220 cm hosszú szövött kendődarab, melynek egyik végéhez két karika van varrva. Ezekbe a karikákba bújtatjuk a másik végét; a kendő ezzel egy állítható méretű körré zárul.Mikortól és meddig? Újszülött kortól, koraszülöttekkel (szintén keskenyebb, puhább) is kifejezetten ajánlott. Félvállas hordozó, azaz a gyermek súlya egyik oldalunkra terhelődik.Miképp tudsz vele hordozni? Újszülött kortól lehet csípőn hordozni, de amíg bírod, akár elöl is. Ha olyan korba lép, amikor legszívesebben az öledből le és vissza mászkál, akkor is ideális választás fel-felkapni bele. Jól kiegészítheti az amúgy babakocsis, autóshordozós kiruccanásokat.Melyik hordozót mikortól használhatom?

Tipp: Cserélgesd a terhelt oldalt, azaz ne mindig ugyanazon válladat terheld, ez a saját és gyermeked egészsége miatt is fontos szempont.

Rugalmas kendő

Hogy néz ki? Egy hosszú, rugalmas anyag, amit kötni kell. Rugalmasság szempontjából lehet minden irányban (egyformán) rugalmas és lehet az egyik irányban alig, a másik irányban sokkal rugalmasabb.Mikortól és meddig? Újszülött kortól addig, ameddig a kendő ki nem nyúlik. Egy rugalmas kendő kényelmesen támogatja a diszkrét szoptatást.Melyik hordozót mikortól használhatom?

Miképp tudsz vele hordozni? Több rétegben elöl- és csípőn hordozásra használhatók, és nagyjából márkától függően 5-6-7 kilós súlyig tartanak stabilan.Tipp: Ha használtan vásárolsz, mindig nézd meg, nincs egy megnyúlva az anyaga a kiszemelt rugalmas kendőnek! Hordozási tanácsadók egyébként inkább nem javasolják használtan beszerezni, mert leginkább egy gyereket szolgálnak ki élettartamuk alatt!

Fix derékpántos hordozóeszközök

Mei-tai

Hogy néz ki? Egy body részből, két derékpántból és két vállpántból áll, melyeket megkötve szabályozható az eszköz feszesre húzása. Mikortól és meddig? Stabil üléstől a hordozós kor végéig.Miképp tudsz vele hordozni? Elöl és háton, de lehet vele csípőre is kötni.Tipp: Vásárlás előtt próbáljatok ki többfélét! Olyat érdemes venni, aminek állítható a szélessége és a magassága is, így együtt nő a gyerekkel, tovább lehet használni.

Csatos

Hogy néz ki? Általában sávolyszövet alapú body-részből áll, a hozzá kapcsolódó derékpántjai és váll pántjai végén egy-egy csat található, ezekkel szabályozható az eszköz feszesre húzása. A vállpánt olyan helyen csatlakozhat a body-részbe, hogy kiegyenesedésre, homorításra késztetheti a baba gerincét.Mikortól és meddig? Totyogó kortól a hordozós kor végéig.Miképp tudsz vele hordozni? Elöl és háton hordozás a fő profilja, de egyes modellekkel akár csípőre is csatolható.Melyik hordozót mikortól használhatom?

Tipp: A próba ne maradjon el, és ez esetben is jó, ha mindenhol állítható az eszköz.

Félcsatos

Hogy néz ki? Egy body-részből, csatos derékpántból és kötős vállpántokból áll.Melyik hordozót mikortól használhatom?

Mikortól és meddig? Stabil üléstől a hordozós kor végéig.Miképp tudsz vele hordozni? Elől és háton hordozás a fő profilja, de egyes modellekkel akár csípőre is csatolható.Tipp: Ha mindenhol állítható, ezzel az eszközzel is jól jársz, de próbáljatok, mielőtt megveszed!Figyelem! A (bugyi)kenguru egyik életkorban sem ajánlott, nem képes a baba törzsét pontról pontra megtámasztani. Kivitelezhetetlen benne az optimális terpesztett guggoló lábtartás. Mivel a combokat nem támasztja alá térdhajlatokig az eszköz, ezért a baba a teljes súlyával a saját ágyékára nehezedik. mert a szülő vállát terheli elsősorban.Kapcsolódó cikkeink:

Fotók forrása: Zuglói Babahordozó Klub; FB-oldal: zugloi.babahordozok