Baba

Milyen babahordozót válasszak?

A babahordozók lehetővé teszik, hogy a kisbabád mindig érezze a szívverésedet, hogy folyamatosan biztonságban érezze magát, és hogy te is szabadon mozoghass babakocsi nélkül.
2015. Május 26.

Újszülöttek hordozása

Újszülött kisbabák hordására nem alkalmas minden babahordozó. Ha újszülött babád hordozásához keresel hordozót, akkor erre a szövött hordozókendő és a rugalmas kendő alkalmas. A szövött hordozókendő nagy előnye, hogy sokáig használhatod, születéstől egészen 2-3 éves korig. Biztos tartást nyújt, valamint az egyéni igények és alkati adottságoknak megfelelően tudod magadra kötni. Mivel rengeteg megkötési módja létezik, ezért kötheted vele a babádat a hasadra, a csípődre, vagy a hátadra.

A másik alternatíva a rugalmas kendő, aminek csábereje abban rejlik, hogy simogatóan, puhán kényelmes, és használata könnyebb, mint a szövött kendőé. Sajnos van egy hátránya, hogy csak elöl hordozásra alkalmas, és biztonságosan 7-8 kg-os súlyig szolgálja ki a babát. Ha ennél nehezebb a gyerkőc, akkor az anyag a rugalmassága miatt már nem támaszt megfelelően. A rugalmas kendő nem alkalmas egy rétegben történő kötésre. Ez a rugalmas kendő kezdő hordozók körében kedvelt hordozóeszköz, mert rugalmasságának köszönhetően egyszerűbbnek tűnik a kezelhetősége, puha, finom tapintása ölelősebbé teszi a hordozást.

Hordozzuk a nagyobb babát is!

Ha már elmúlt két hónapos a kisbabád, akkor a karikás kendőt bátran kipróbálhatod. A karikás kendő tulajdonképpen egy rövid szövött kendő, aminek az egyik végére két karika van rögzítve. Így a kendő egy állítható méretű körré zárul, mellyel leginkább a csípődön tudod hordani a babádat.

Ennek a hordozásnak az előnye, hogy használata gyors, és hogy a „kötés” szorossága-bősége még menet közben is állítható. Ez például a kendőben, akár menet közben szoptatáskor óriási segítség. Karikás kendőben is tudod elöl és háton is hordani a picit, ám közel sem annyira kényelmesen és könnyen mint a hordozókendőben. Öt hónapos kor körül tovább bővülnek a lehetőségek.

Népszerű megoldás a kötős kenguru, más néven a mei tai. Legkényelmesebben háton tudod benne hordozni a babád. Ez a hordozó tulajdonképpen egy téglalap alakú anyag, aminek a négy sarkához egy-egy pánt csatlakozik. Ebből kettőt a derekunkra kötsz, a másik kettőből pedig vállpántot alakítasz ki, végül azt is derekadra kötöd.

Féléves kortól ajánlott a csatos kenguru, ami olyan hordozóeszköz, aminek hátizsákszerű, állítható vállpántja és csatos derékpántja van. Nagyon kényelmes viselet, főleg sportos kismamáknak ajánlott.

Itt fáj, ott fáj…

Kismamaként sokszor szenvedünk hát-és derékfájástól, így ezt is érdemes figyelembe venni a hordozó kiválasztásánál. A jó hordozó egyenletesen oszlatja el a baba súlyát a testünkön, így a kicsi „súlytalan” lesz, nincs kar-, hát- és derékfájás.

Ha azonban mégis hátfájással küzdesz, olyan hordozót érdemes választani, ami megosztja a súlyt a két vállon: kendőket, puha csatos hordozókat, vagy kötős kengurut. Vállfájás esetén – ha mindkét váll érzékeny, olyan hordozó ajánlott, amit meg tudunk úgy kötni, hogy csak a mellkason van a kötés, és kihagyjuk a vállakat.

Nálatok ki hordja a… hordozót?

Ha nem csak te használod a hordozókendőt, akkor érdemes végiggondolni, hogy mi minden lehet fontos: a párod, és a nagyik is használják majd a hordozót? Egy gyereknek lesz vagy a testvért is hordoznád (külön-külön)? Súlyleadás vagy gyarapodás előtt állsz? Vannak állítható és nem állítható hordozók, ezért ez fontos szempont a választásnál. Ha több gyermeket terveztek, célszerű beszerezni egy kendőt – amit újszülött kortól tudtok használni – egy olyan hordozót mellé, ami állítható, és kényelmes mindenki számára.

Melyik jobb? A hordozó kendő vagy a kötős kenguru?

Ez egy nehéz kérdés. A legtöbben a hordozókendő mellett teszik le a voksukat. Akik a kendőt szeretik, azok az anya-gyermek közvetlenebb kapcsolatára esküsznek, és a tradicionális, sok népnél megtalálható babaszállítási módot preferálják.

ÍGY NE: háttal van a kicsi és csak combtőben támasztja meg a lábát a hordozó

Az igazán fontos az, hogy ortopédiai szempontból megfelelő legyen a hordozó. Amire vigyázz: – A kicsi combját végig tartsa, egészen a térdhajlatig. Ez feltétlenül szükséges a megfelelő csípőfejlődéshez.

– Sose hordozzuk háttal nekünk, mindig felénk legyen hassal. Igaz, hogy kifelé fordulva többet látna, de egészségtelen neki – a gerincének és csípőjének nem jó!

– Ha a baba még olyan kicsi, hogy nem tudja tartani a fejét, vagy nagyobb, de elalszik, akkor feltétlenül szükséges, hogy meg legyen támasztva a feje.

– Az egész törzsét ölelje át a hordozóeszköz, ne csak a hátát támassza meg. Szorosan érintkezzen a testeddel. Ideális az, ha a mozgásoddal összhangban a gyermek is mozog, s közben nem távolodik el tőled.

– Elöl csak maximum 7 kg-ig hordozz az egészséged érdekében. Ha a baba már több, mint 7 kg, akkor inkább háton vagy csípőn hordozz.

Akik a kengurut választják, a gyorsabb és egyszerűbb kezelhetőséget szeretik. Az anya-gyermek kapcsolat mindkét esetben közvetlen. Dönts a saját belátásod szerint! Menj el egy bababoltba, és próbálj ki minél több babahordozót! Akár a hordozó kendőt választod, akár kötős kengurut használsz majd, meglátod, nagyon praktikusan tudsz vele majd közlekedni, főzni vagy kikapcsolódni, miközben gyermekedet mindig magadon tudhatod.

Kapcsolódó cikkeink:

Babahordozás: nem mindegy, mit és hogyan használunk!

Testközeli babahordozás

Miért szeretem a hordozót?