Baba

Babahordozás: nem mindegy, mit és hogyan használunk!

2010-ben három kisbaba tragikus halálának híre járta be a nemzetközi és hazai sajtót. A kisbabák halála egy bizonyos táskaszerű hordozóeszköz használatához köthető.
2010. Április 10.

Nem igaz, hogy veszélyes a babahordozás – csak nem mindegy, mit és hogyan használunk!

A tragikus balesetek kapcsán cikkekben és híradásokban figyelmeztettek a babahordozás lehetséges veszélyeire, és többen megkérdőjelezték a babahordozás biztonságosságát.

Több ezer éves tapasztalat és több évtizednyi tudományos kutatómunka bizonyítja, hogy a hordozás a babák elemi szükséglete, biztonságos a babák és a hordozó személy számára is, amennyiben megfelelő a hordozásra használt eszköz, és azt rendeltetésszerűen alkalmazzák – írja a HáziPatika.com-hoz eljuttatott anyagában Mészáros Anikó babahordozási tanácsadó, aki az alábbi dolgok megfontolására kéri a szülőket.

Melyek a megfelelő babahordozó eszközök?

Mielőtt babahordozót vásárolunk, célszerű alaposan tájékozódni, hogy a kiszemelt eszköz megfelel-e a legmagasabb minőségi követelményeknek mind tervezését, mind gyártását tekintve. A megfelelő hordozóeszközben a baba feje, háta, gerince, csípője épp annyira van megtámasztva, amennyire arra fejlődési szakaszában szüksége van.

A német “Öko-test” magazin 1998-ban végzett vizsgálatot a babahordozó eszközökről. Huszonnyolc hordozóeszközt vizsgáltak meg, ezek közül mindössze öt kapta meg az “ajánlott” minősítést. Ezek közül négy hordozókendő volt. (Az egyéb hordozóeszközök hibája elsősorban a különböző támasztási lehetőségek megoldatlansága volt.)

A hordozókendő ideális babahordozó eszköz, mely sokoldalúan használható újszülött kortól a gyermek körülbelül 4 éves koráig elöl- csípőn- és háton hordozásra. A kendőben való helyes hordozás segíti a baba egészséges ortopédiai, neurológiai és pszichológiai fejlődését. A babahordozás megkönnyíti a hétköznapokat: a közlekedést, a házimunkát, a szabadidős tevékenységeket.

Hogyan hordozzunk helyesen?

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő eszközt, akkor annak rendeltetésszerű és anatómiailag helyes használatára is figyelni kell!

  • A baba lehetőleg függőleges helyzetben, kellő magasságban legyen a hordozóeszközben, és szorosan simuljon hordozójához (bármerre dőlünk/fordulunk, a baba teste ne távolodjon el a miénktől). Ez a testhelyzet biztosítja a szabad légutakat.
  • A baba hátát ölelje körül a hordozóeszköz, így megfelelően tartja a gerincét (amennyiben kellően szoros is a kötés).
  • Ha a baba nem tartja még a fejét, akkor a hordozó(kendő) szárával kell megtámasztani a buksiját.
  • A baba lábai terpeszben legyenek, a térdei behajlítva. A hordozóeszköz térdhajlattól térdhajlatig érjen, támassza alá a combokat is, ne csak a popsit! Ez a pozíció segíti az egészséges csípőfejlődést.
  • A baba mindig felénk nézzen hordozás közben! Az arccal kifelé fordított hordozás nem tesz jót a gerincének, a csípőjének, és pszichésen is megterhelőbb a számára.
  • Az elöl-hordozás körülbelül 4 hónapos korig javasolt. Ha a baba eléri az 5-7 kilós súlyt, akkor a hordozó személy egészsége szempontjából a csípőn és háton hordozás ajánlott – írja a szakember.

Kapcsolódó cikkeink:

Fotó: HáziPatika.com