Baba

8 érv a hordozás mellett

Hordozni jó dolog, mert olyan természetessé teszi a hétköznapokat. Vannak más érveink is a hordozás előnyeiről, szubjektívek és tudományosak is.
2019. Június 30.
8 érv a hordozás mellett

A hordozást egyre kevésbé tekintjük valami furcsa hippi dolognak (nem mintha abban bármi rossz lenne) és talán már csak kevesen vannak olyanok, akik zsigerből elutasítják. Természetesen mindig vannak ellene szóló objektív érvek, leginkább, ha az anya egészségi állapota (pl. valamilyen mozgásszervi probléma) nem teszi lehetővé a hordozást vagy legalábbis óvatosságra int. Fel lehet nőni hordozás nélkül is, de ha teheted, próbáld ki, sok érv szól mellette. Összegyűjtöttünk párat.

1. Tehermentesíti a szülő karját

Elsőre nem tűnik komoly érvnek, de ha valaha voltál már nyűgös, síró, fogzó, hasfájós kisbabával kettesben, aki folyamatos testközelséget igényelt, akkor talán el tudod képzelni, milyen jó szolgálatot tesz egy hordozó. Nem kell leszakadt karokkal le-föl járkálnod a lakásban, egyszerűen csak magadra kötöd, ritmikusan mozogsz, énekelsz, beszélsz hozzá, közben pedig el is végezheted a feladataidat: főzhetsz anélkül, hogy állandóan a babára kéne fél szemmel figyelned, kiteregethetsz, stb. Bármilyen testhelyzetet felvehetsz és a babát is teheted úgy, ahogy nektek a legmegfelelőbb (hátadra, az oldaladra vagy előre).De nem kell ahhoz rossz kedvű baba, hogy jó szolgálatot tegyen egy hordozó. Egy kisbabának nem arra van szüksége, hogy steril körülmények között, az ágyában, a járókában élje az életét. Ha rajtad van (vagy az apukáján), akkor be tud kapcsolódni a napi tevékenységekbe anélkül, hogy ez bárkinek különösebben megterhelő lenne. De ezzel el is érkeztünk a hordozás következő előnyéhez.

2. Szociális és lelki fejlődés

Ahogy már belekezdtünk, a kisbaba nem arra született, hogy egyedül legyen. Ugyanolyan társas lény, mint te, vagy bármelyikünk. Arra van szüksége, hogy közel legyen azokhoz, akik a világot jelentik neki, bármennyire is patetikusan hangzik ez. Hordozva biztonságban érzi magát, jót tesz a kötődésének, az ősbizalom megélésének. Kedvezően befolyásolja a szociális fejlődését, sok inger éri, miközben az anya testközelsége védelmet is jelent számára. A hordozott babák közelebb vannak a felnőttekhez szó szerint és átvitt értelemben is. Testközelség tekintetében képesek az arckifejezéseket folytonosan tanulmányozni, a nyelvet hamarabb megtanulni és a testbeszédet elsajátítani. A felnőtt világhoz való közelség miatt pedig könnyebben szocializálódnak.

3. Kevesebb sírás, nagyobb nyugalom

A fentiekből következik, hogy mivel azonnali választ kap a baba a hordozójától, sokkal könnyebben megnyugszik. Ez könnyen belátható: ha rajtad van a babád és el kezd sírdogálni, akkor ösztönösen cselekedni fogsz, ringató mozgásba kezdesz, beszélsz hozzá, megsimogatod, megpuszilod, akármit is csinálsz éppen van lehetőséged egy azonnali reakcióra. Ettől nyilván előbb megnyugszik.De van más érvünk is. Japán kutatók tanulmányozták az anya viselkedését és a hordozott baba válaszait különféle audio monitorokkal, elektrokardiogrammal. Arra jutottak, hogy a hordozás előnyösebb, mint a szimpla ölelés vagy kézben tartás, hordozás közben ugyanis a babák kevesebb akaratlagos mozgást végeznek, alacsonyabb a pulzusuk, testük ellazul, kevesebbet sírnak és sokkal nyugodtabbak.

4. Könnyebben megértjük a baba jelzéseit

El is érkeztünk a következő pontig, ami egyenes következménye az összes eddigi érvünknek. Ha a baba sokat van rajtad, éber és alvó állapotában is (nem mindig, de sokszor), akkor nemcsak ő tud megfigyelni téged, de te is őt. Egyszerűen érzed, ha “van valami”, már egy rezdüléséből tudod, hogy nem jó helyen tartja magát, hogy megijedt valamitől, hogy valami nem az ínyére való.De érzed (és nem tudod!) azt is, hogy mindjárt elalszik, érzed, ahogy a teste elnehezül, látod, ahogy egyre mélyebbeket pislog. Nem kell tudnod hány óra, érezni fogod, hogy szerinte eljött az ideje az alvásnak. Ahogy érezni fogod azt is, hogy néhány pillanat múlva teli lesz a pelus, ahogy azt is, hogy bár a hátadon van és nem is látod őt, a láblógatásból érzed, hogy valamiért izgalmi állapotba került (mondjuk meglátott egy helyes kutyát). Ezeknek a jelzéseknek a megélése és megértése elképesztő mértékben megkönnyíti a mindennapokat, nem feladatok lesznek a baba körül, hanem “csak” együttélés. Könnyedén kerülhettek összhangba a hordozás következtében.

5. Egészségügyi tényezők

A hordozás csökkentheti az úgynevezett lapos- vagy ferdefejűség kockázatát, egész egyszerűen attól, hogy nem fekszik állandóan a baba. Ahogy csökkenti a hasfájás, emésztési problémák kockázatát is, megint csak azért, mert nem vízszintesen van a nap szinte egészében.Ortopédiai szempontból a lehető legtökéletesebb választás: a baba lába ugyanis mindig enyhe terpeszben van, térdük kissé felhúzva, fenekük lejjebb (béka póz). Ez a testhelyzet elősegíti a csípőízületek helyes fejlődését. A hordozás a babák nyaki- és hátizmait, egyensúlyérzékét is fejleszti, edzi. Sem a gerincet, sem az ágyékot nem terheli, sőt éppen ellenkezőleg tehermentesíti azokat. Éppen ezért azok a kenguruk, amikben a baba lábai teljesen függőlegesen vannak ártalmasak!A hordozó – főleg az első időkben fontos ez – körülöleli a kisbabát, így nem kell megtartania a fejét, nyakát (nem is tudja még), felveheti a magzati pózra jellemző C formát.

6. Depresszió és hordozás

Hordozáskor azzal, hogy fizikai kapcsolat van a babával, megnő az anya oxitocin szintje. A megemelkedett oxitocin szint pedig csökkenti a szülés utáni depresszió és az anya egyéb pszichoszomatikus megbetegedésének előfordulását.

7. Testvérféltékenység ellen

Ha a baba rajtad van és a karjaid szabadok, akkor a tesóval is könnyebb foglalkoznod. Foghatod a kezét, megölelheted, a játszótéren együtt homokozhattok, lökheted a hintát. De nemcsak praktikusan, hanem érzelmileg is sem mindegy. Ha a pici rajtad van, de a nagyobbal sem lesz teljesen más az együttlét (hiszen nem kell fognod a babakocsit, nem kell a babakocsiban alvó picire két percenként rálesned), akkor tulajdonképpen a kistestvér belesimul az addigi életetekbe. Ez pedig nagyon megnyugtató tud lenni a nagyobb gyereknek. Eddig ketten homokoztatok, most is, csak a pici is ott van testközelben a hátadon, ő is ott van veletek, de szinte észrevétlenül. Kéznél van, egy karnyújtásnyira, ha a nagy megsimogatná vagy megmutatná neki a homokpogácsát.

8. Kinyílik a világ!

Most jön a kedvenc érvem. Teljesen szubjektív. A hordozással szabad leszel, oda mentek, ahová csak akartok, nincs semmilyen zavaró tényező. Felszállnál egy nem alacsony padlójú járműre? Semmi akadálya! Pont olyan, mint amikor még nem volt gyereked (na, jó nem, teljesen más, de abban hasonlít, hogy nincs semmi macera, egyszerűen csak felszállsz egy járműre, majd amikor úgy döntesz leszállsz).Kirándulni mennétek? Szuper, csak magatokra rakjátok a gyereket és mehettek a legdurvább terepre is.Nincs lift a házatokban? Na és? Simán fölmész a harmadikra is.Innál egy kávét valahol? Bemész, leülsz, rendelsz és megiszod. Csak úgy, minden probléma nélkül.Szűk a bolt, ahova be kell menned? Nincs ilyen! Ahova te beférsz, a gyerek is (sokáig olyan, mintha egy nagyobb hátizsákkal közlekednél).Könnyeddé, szabaddá, természetessé teszi a hétköznapokat, ezért is jó hordozni. (És nagyon leleményesen megoldható ám, hogy táska is legyen nálad: amíg a baba elől hordozott, addig a hátizsákod hátul hordod, majd csere. Vagy övtáska, oldaltáska, ki-ki ízlése szerint.) Ez a szabadság a babára is átragad, kíváncsivá teszi, ingereket kap, ismerkedik a világgal, miközben a testközelség biztonságot, egyfajta burkot is képez körülötte, ahol mindig menedéket talál.Kapcsolódó cikkeink: