Baba

A szülés utáni depresszió tünetei

A szülést követő napokban, hetekben az anyák nagy része tapasztal bizonyos fokú lehangoltságot, szomorúságot, fásultságot. Éppen akkor, amikor elvileg a legboldogabbnak kellene lenniük.
2017. Augusztus 17.

Szülés utáni depresszió

Egy kisbaba születése leírhatatlan nagy boldogsággal jár, ugyanakkor sok lemondással is. Az állandó éjszakázások, a kisbabáknál jelentkező problémák (hasfájás, szoptatási nehézségek), a sok sírás mind aggodalommal töltik el a tehetetlen édesanyát. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a bezártság érzése, a magány is elhatalmasodik rajtunk. Nem is csoda, ha úgy érezzük, depressziósak vagyunk, pedig semmi okunk nincs rá.

Egy kis szomorúság teljesen természetes, minden édesanya megtapasztalja, de általában ahogy a problémák elmúlnak és egyre rutinosabban látjuk el a kisbabánkat, visszatér régi jókedvünk is.

Van azonban, amikor a szomorúság, a szorongás, a bizonytalanság, a harag nem múlik el, és még hónapok múltán is inkább tehernek, mintsem örömforrásnak tekintjük kisbabánkat. Ennek számtalan oka lehet: az is, ha nagyon vártuk a kisbabánkat, de az is, ha véletlenül fogant meg. Az is, ha nem úgy sikerül a szülésünk, ahogyan azt elterveztük, és az is, ha a párunk nem támogat bennünket olyan mértékben a szülést követő hetekben, mint ahogyan azt mi szeretnénk.

Ha az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, akkor valószínűleg te is azok közé a nők közé tartozol, akik szülés utáni depresszióban szenvednek. Ne ess kétségbe, mert nem vagy ezzel egyedül, az édesanyák 10-20%-a érintett ebben.

A szülés utáni depresszió tünetei:

– Szorongás, félelem

– Baba iránti érdektelenség

– Kiüresedettség érzése

– Túlzott ingerlékenység

– Gyakori sírás

– Étvágytalanság

– Alvászavar

– Koncentrációs zavar

– Memóriazavar

– Öngyilkossági gondolatok

Ha még hónapokkal a kisbabád születése után is azt érzed, értelmetlen az életed, a kisbabád nem nyújt örömöt, sőt, kifejezetten a terhedre van, akkor mielőbb cselekedned kell, mert így a kisbabádnak is ártasz. Neki ugyanis biztonságra, nyugalomra, szeretetre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon fejlődni mind testileg, mind lelkileg.

Mit tehetsz?

Beszélj a pároddal, neki óriási szerepe van abban, hogyan érzed magad a szülés után. Kérd meg, hogy időnként ő vigyázzon a kisbabátokra, te pedig menj el kikapcsolódni, mindegy hová, csak el otthonról.

Beszélgess azokkal a barátnőiddel, akiknek van gyermekük, hidd el, ők érteni fogják, min mész keresztül.

Ismerkedj anyukákkal, akár a neten is találsz különböző kisbabás csoportokat, ahol kiöntheted a szíved, ahol sorstársakra találsz. Csatlakozz a helyi babamama klubhoz.

Találd meg azokat az apró dolgokat a mindennapokban, melyek feltöltenek téged: vegyél forró fürdőt, amikor alszik a kisbabád, tanulj meg jógázni (számtalan videót találsz az interneten), vagy csak fesd ki a körmeidet.

Aludj, aludj, aludj! Biztosan ezerszer hallottad már: “aludj, amikor a baba is alszik”. Tudjuk, sok a házimunka, amit akkor tudsz a leghatékonyabban elvégezni, amikor alszik a kisbabád, de ne értékeld le az alvás fontosságát, mert a folyamatosan kialvatlanság is vezethet depresszióhoz. Ha kipihent vagy, derűsebben látsz majd mindent.

Ha úgy érzed, a szülés utáni depresszió elhatalmasodott feletted, ha az otthoni praktikák nem segítenek, ha a párod vagy a barátaid segítsége nem elég, akkor viszont minél előbb fordulj orvoshoz, mert szakmai segítségre, talán antidepresszáns gyógyszerre is szükséged lehet. Ne félj kikérni az orvosod tanácsát, akkor se ijedj meg, ha pszichoterápiát javasol. Minél előbb kapsz megfelelő segítséget, annál nagyobb az esély arra, hogy hamar kilábalj a depresszióból és újra a régi legyél, sőt! Egy csodálatos nő és egy csodálatos édesanya.

Kapcsolódó cikkek: