Baba

Téged kevésbé fenyeget a szülés utáni depresszió, ha ilyen környéken élsz

Egy új tanulmány a lakóhely közelében lévő zöldterület és az új anyáknál előforduló szülés utáni depresszió kockázatának összefüggését vizsgálta.
2023. Április 15.
anya babakocsival parkban
(Kép forrása: Getty Images)

Egy új, a The Lancet Regional Health – Americas szakfolyóiratban publikált tanulmányban a szülés utáni depresszió kockázati tényezőjeként vizsgálták a természetnek való kitettség mértékét. A kutatócsapat úgy véli, hogy a zöldterületek közelsége a szülés utáni depresszió csökkent kockázatával jár együtt, írja a Research Digest, a Brit Pszichológiai Társaság blogja.

A tanulmányt az Egyesült Államok dél-kaliforniai régiójában készítették, ahol 415 020 várandósságot vizsgáltak, 2008 és 2018 között, és az elemzésből kizárták az ikerszüléseket, a halva születéseket és azokat, akik mezőgazdasági területen éltek. A kutatók többek között vizsgálták, hogy az anyák mennyit mozogtak a terhességük alatt, hogy diagnosztizáltak-e náluk szülés utáni depressziót, és felírtak-e erre gyógyszert.

Továbbá különböző módszerekkel felmérték az egyes édesanyák otthona közelében lévő zöldfelületek, zöldterületek mennyiségét, köztük a házuktól 5-10 perces sétán belül található fák, növényzet és füves terület arányát, és azt is, hogy mennyire van közel a legközelebb eső park.

Az adatok alapján a résztvevők körülbelül tíz százaléka mutatta a szülés utáni depresszió tüneteit. Azonban azoknál az anyáknál, akik otthona közelében több volt a teljes zöldfelület mennyisége, kevésbé volt valószínű, hogy szülés utáni depressziót tapasztalnak. A fák magasabb arányát szintén a szülés utáni depresszió alacsonyabb kockázatával hozták összefüggésbe.

A kutatócsapat úgy találta, hogy ez részben amiatt lehet, hogy a nagyobb zöldterület közelében élő nők általában többet mozognak a terhességük alatt. A több testmozgást összefüggésbe hozták a szülés utáni depresszió alacsonyabb kockázatával, viszont a kapcsolatot ez csupán részben magyarázta. A kutatók ugyanis azt sugallják, hogy a zöldterületek elősegíthetik a szociális kapcsolatokat és a szomszédság biztonságát, amelyeknek fontos szerepe van a mentális egészségre nézve.

Ha rendszeresen időt töltünk a természetben, az segít lazítani, csökkenteni a stressz szintünket. A nagyobb zöldterület mennyisége pedig a gyerekekre nézve is számos jótékony hatása van. Egy korábbi kutatás alapján, amiről mi is beszámoltunk, éppen azt vizsgálta, hogy a gyermekek pszichéjére milyen hatása van a természetnek.