Terhesség

“Reméltem, hogy valaki megkérdezi, hogy vagyok” – futótűzként terjed az anya levele a szülés utáni depresszióról

Egy anya elmondja, mit tanult a szülés utáni lelki támogatás korlátairól.
2023. Április 12.
szülés utáni depresszió
(Kép forrása: Getty Images)

„Tisztán emlékszem arra a napra, amikor nekiindultam a fiam nyolchetes kivizsgálására. Fáradt voltam, és minden nyílásból szivárogtam. Küzdöttem, hogy felvigyem a nagy babakocsiját a rámpán. Amikor megérkeztem a váróterembe, a kicsi sírni kezdett. Az idegeim rángani kezdtek. Épp készültem kiborulni, amikor a nevemet hallottam – pontosabban a fiam anyukáját szólították.

Megkönnyebbülten összeszedtem a holmimat – és a fiamat –, és elindultam a vizsgálóba. Legalábbis, gondoltam, nem kell várnunk. De ahelyett, hogy a nővér beengedett volna, csak néhány kitöltendő lapot kaptam.

– Csak ki kell töltenünk ezeket, anya.

Nem tudom megmondani, mik voltak azok a papírok. Az egyik a laborvizsgálatról szólhatott. Emlékszem, hogy ezeket befejeztem. Lehet, hogy kérdeztek a biztosításomról és más személyes adatokról a kicsivel kapcsolatban, az utolsó lapon viszont egész biztosan rám voltak kíváncsiak. A szülés utáni depresszióról kérdeztek.

Ironikus módon ez volt az első alkalom, hogy elvégeztem a „tesztet” – annak ellenére, hogy ő a második babám. Kicsit megdöbbentem, és bevallom, elkeseredett voltam. Végül is megpróbáltam megnyugtatni egy éhes újszülöttet, és megnyugtatni az idegeimet. Így hát minden kérdésre igyekeztem gyorsan válaszolni, csak néhánynál gondolkoztam pár másodpercnél tovább. De ahol szünetet tartottam, ott okkal tettem.

  • Az elmúlt hét napban olyan boldogtalan voltam, hogy sírtam.
  • Az elmúlt hét napban szomorúnak vagy nyomorultnak éreztem magam.
  • Az elmúlt hét napban felmerült a gondolat, hogy ártok magamnak.

Vajon őszintén válaszolok ezekre a kérdésekre? Legyek átlátható és közvetlen, és remélem, hogy a dolgok megváltoznak? És mit mondanak ezek a válaszok rólam – és a szülői nevelésemről? Aggódtam, hogy a hivatal mit kezd a válaszaimmal. Kockára tenném akár a gyermekem elvesztését, ha „igazi” válaszokat adnék?

Üres tekintettel bámultam a papírt, miközben járt az agyam. Nem tudtam, hogy megkapom-e a szükséges segítséget, vagy kárt okozok-e. Végül az őszinteség mellett döntöttem. Reméltem, hogy valaki megkérdezi, hogy vagyok. Vágytam, hogy valaki törődjön velem, és megkérdezze, hogyan tudna segíteni.

A kérdőív végül a fiam gyermekorvosának kezében landolt, aki csak lazán átfutotta, és megkérdezte, van-e tanácsadóm vagy terapeutám. Aztán adott egy listát a szakemberekről, akikhez fordulhatok. Nem sok segítség.

Természetesen nem hibáztatom a válaszáért. Végül is ő a fiam gyermekorvosa, nem a nőgyógyászom, vagy a háziorvosom. Emellett vélhetően nem volt képzett abban, hogyan kell alapos beszélgetést folytatni erről a témáról – és ez a probléma része.”

A parents.com-on megjelent cikkben megszólaló szakértők mind azon a véleményen vannak, hogy terhesség utáni depressziót felmérő kérdőív nem diagnosztikai eszköz, csupán szűrésre alkalmas és egy kérdőív sok pontatlanságot hordozhat magában.

Épp ezért szakképzett orvosok kellenek, akik a teszt alapján tovább vizsgálódnak, mielőtt felállítanának egy diagnózist vagy elkészítenék a kezelési tervet.