Terhesség

Anyautam: segítség a szülés utáni depresszióban szenvedőknek

Az Anyautam projekt ötletét személyes érintettség motiválta, amellett, hogy hatalmas társadalmi probléma is, hiszen minden harmadik ember érintett valamilyen érzelmi krízisben, hangulati zavarban, depresszióban.
2021. Szeptember 26.
Anyautam: segítség a szülés utáni depresszióban szenvedőknek (fotó: Getty Images)

Az Anyautam projektet Gyarmati Dalma álmodta meg, személyes érintettsége okán. A projekt célja egy családokat segítő, szülés körüli depresszióval foglalkozó közösség létrehozása. “Napjainkban, a közösségi média sokszor negatív hatásaként rengeteg teher és sokszor irreális elvárás hárul a családokra, édesanyákra és édesapákra egyaránt, ám a támogató háttér még többször hiányzik. Hiszem, hogy a családoknak nem szabadna egyedül maradniuk akkor, amikor a legelveszettebbnek érzik magukat” – fogalmaz Gyarmati Dalma.

A projekt érdekessége, hogy a figyelem ugyan a depresszión van, “de magam köré gyűjtöttem olyan szakembereket (pszichológusok, szexuálpszichológus, gyerekneurológus, szoptatási tanácsadó, hordozási tanácsadó, bába, mozgásterapeuta, táplálkozási szakértő, mikrobiológus, mentálhigiénés szakember, coach), akik segítenek megtartani a hozzánk fordulókat és egy fantasztikus segítő közösséget alkotnak.” A negatív tapasztalatokat pozitív energiákká forgatják, így segítve könnyebbé tenni az utat. “Hatalmas munka szembenézni a gyengeségekkel, a hozott mintákat felülírni, jól megfogalmazni a szükségleteinket, elmondani azokat. De a legnehezebb és legfontosabb segítséget kérni” – teszi hozzá Gyarmati Dalma.

A depresszió még mindig tabu, beszélni róla szégyen. “A munkám során és a környezetemben több olyan édesanyával találkoztam, akik félve vallották be, hogy szülés után elveszettnek, depressziósnak érzik magukat, ám nem tudják, merre induljanak segítségért. Ennek a hiánynak a feloldására, pótlására indítottam el az Anyautam honlapot és az ehhez tartozó közösségi média felületeket, zárt csoportot, amelyeken keresztül tanfolyamokkal, szakemberek által írt szövegekkel, cikkekkel, pszichológusok által vezetett beszélgetős videókkal szeretnénk kiutat mutatni a rengeteg kihívással szembesülő családoknak” – mondja Gyarmati Dalma.

Az Anyautam a babatervezéstől a gyermek kb. 3 éves koráig szeretne jelen lenni a családok életében. A segítők, gyógytornászok, védőnők, gyerekorvosok, mozgásterapeuták, dúlák, a várandósság egész korai szakaszától kísérik az anyákat. Az ő jelenlétük segít a problémák felismerésében és az anyák irányításában megfelelő szakemberhez, ha probléma merül fel.

A projekt érzékenyítő programokat, meseterápiás foglalkozásokat kínál, a zárt csoportban hetente ingyenes, mindfulness oktató által vezetett foglalkozások zajlanak októbertől. A felmerülő kérdésekre ingyen, hetente egy alkalommal, pszichológusok válaszolnak online.

Szakembereknek, segítőknek kommunikációs képzést is indítanak, a táplálkozás és depresszió kapcsolatáról egy három órás e-learning tananyag már most is elérhető.

“Szeretnénk az apákra, az apáknál jelentkező depresszióra és az apák szerepének fontosságára is felhívni a figyelmet” – teszi hozzá Gyarmati Dalma.