Baba

Évekig is elhúzódhat a szülés utáni depresszió

Egy tanulmány szerint a szülés utáni depresszió tünetei akár több évig is fennmaradhatnak.
2020. November 03.
Évekig is elhúzódhat a szülés utáni depresszió (Fotó: Getty Images)

A tanulmány a Pediatrics folyóiratban jelent meg. Az Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Emberi Fejlesztési Intézet (Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development) kutatói úgy találták, hogy a vizsgálatban résztvevő 5000 nő 25%-a tapasztalt a szülés utáni három évvel “emelkedett depressziós tüneteket”. A kutatók megállapították azt is, hogy a valamilyen alapbetegséggel, például hangulati problémákkal vagy terhességi cukorbetegséggel küzdő anyák nagyobb valószínűséggel tapasztaltak depressziós tüneteket három évvel a szülés után.

Diane Putnick, a tanulmány vezető szerzője szerint kutatásuk jelzi, hogy a hat hónap nem biztos, hogy elegendő idő a depressziós tünetek felméréséhez. “Ezek a hosszú távú adatok kulcsfontosságúak abban, hogy jobban megértsük az anya mentális egészségi állapotát, amelyről tudjuk, hogy a gyermek jóléte és fejlődése szempontjából kritikus fontosságú” – idézi a Romper.com Putnickot.

A kutatók az Upstate KIDS tanulmány adatait elemezték, amely több mint 5000 anyát és több mint 6100 gyermeket vizsgált, a baba születése utáni három évig. A kutatók “depressziószűrő kérdőívet” használtak, hogy értékelni tudják a résztvevő nők tüneteit.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)) szerint a szülés utáni depresszióban szenvedő anyák “intenzív szomorúságot, szorongást vagy kétségbeesést érezhetnek, amely akadályozhatja őket mindennapi feladataik elvégzésében. Bár a tünetek általában néhány héttel a szülés után kezdődnek, a szülés utáni depresszió akár egy évvel a gyermekvállalás után is előfordulhat.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics (AAP)) pedig azt javasolja, hogy a szülés után egy, két, négy és hat hónap múlva is vizsgálják meg az anyákat a szülés utáni depresszió miatt. Az új tanulmány szerzői szerint azonban a szűrések akár 2 évvel történő meghosszabbítását javasolják.

A vizsgálatba bevont nőket klinikailag nem diagnosztizálták, a kutatók azokat a tüneteket értékelték, amelyeket maguk jelentettek. A tanulmány vezetője szerint átfogóbb kutatásokra van szükség a szülés utáni depresszióval kapcsolatos szerteágazó ismeretek megértéséhez.

A Romper idézte egy korábbi cikkét, melyben Keri Hanson, engedéllyel rendelkező klinikai szociális munkás elmondta, hogy a szülés utáni depresszió gyakran nem oldódik meg valamilyen közbeavatkozás nélkül, ezért szükséges az anyák támogatása és az orvosi szűrések.