Baba

Már létezik gyógyszer szülés utáni depresszióra

Sajnos sokan tudjuk – akár saját, akár ismerősi tapasztalatból – milyen az, amikor az ember nem találja saját magát a szülés után. Minden olyan kusza, első babánál sok az ismeretlen feladat, ha tesó is van otthon, akkor amiatt nehéz… ez eddig egészséges dolog. Ám ha mély szomorúság, céltalanság érzése, öngyilkossági gondolatok is úrrá lesznek a […]
2023. Augusztus 06.
szülés utáni depresszió
Fotó: Getty

Sajnos sokan tudjuk – akár saját, akár ismerősi tapasztalatból – milyen az, amikor az ember nem találja saját magát a szülés után. Minden olyan kusza, első babánál sok az ismeretlen feladat, ha tesó is van otthon, akkor amiatt nehéz… ez eddig egészséges dolog. Ám ha mély szomorúság, céltalanság érzése, öngyilkossági gondolatok is úrrá lesznek a friss kismamán, az már veszélyes helyzet, szülés utáni depresszió, amivel mielőbb foglalkozni kell.

A terápia mellett gyógyszeres kezelés is elérhető, sőt, az Egyesült Államokban most engedélyeztek egy kimondottan erre a fajta depresszióra való tablettát – írja a BBC. Eddig is kezelték hasonlóval az anyákat, de csak injekció formájában, ami persze jóval megterhelőbb.

A hatóanyag neve zuranolon, kétheti periódusokban napi egy tabletta szedhető belőle az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tájékoztatása szerint.  

A klinikai vizsgálatok eredménye szerint a tabletta három napon belül jelentősen csökkenti a fenti tüneteket.

Még nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni a gyógyszer, de állítólag már idén kapható lesz. Hogy Magyarországon is lesz-e engedélye és forgalmazzák-e, az még kérdéses.