Baba

A férfiak is szenvedhetnek szülés utáni depressziótól

Becslések szerint tízből egy férfi a terhesség vagy a baba születése után tapasztal szorongást és/vagy depressziót. A nők szülés után megélt depressziója egyre kevésbé tabutéma, de arról még mindig kevés szó esik, hogy ezen az apák is átmehetnek.
2023. Július 03.
Apa babát etet cumisüvegből
Kép: Getty Images

A férfiak szorongása párjuk terhessége illetve a baba születése után hasonló tüneteket mutat, mint a nőké, egyaránt lehetnek fizikai és érzelmi jellegűek is. Egy ausztrál kutatóintézet, a PANDA adatai szerint a férfiak 85 százalékuk aggódik a terhesség alatt, tízből heten szomorúnak érzik magukat a perinatális időszakban. Gyakoriak az olyan tünetek is, mint az elszigeteltség érzése (87%) és a szülővé válással kapcsolatos önbizalomhiány (67%), míg kétharmaduk (61%) pánikrohamot tapasztal.

A Kidspot interjút készített egy melbourne-i édesapával, Matt-el akinél perinatális depressziót diagnosztizáltak, miközben három gyermeke traumatikus születését vészelt át.

A férfi 36 éves, három gyermeke van. A feleségével majdnem öt éve k házasok. Matt fiatal kora óta mentális egészségügyi problémákkal küzd. Szülei elváltak, gyermekkora nem volt traumák nélküli, mindössze 12 éves volt, amikor édesanyjánál mellrákot diagnosztizáltak, éppen akkor, amikor ők ketten egy új városban költöztek, ahol Matt senkit nem ismert.

Az interjú előtti évben ADHD-t és autizmust diagnosztizáltak nála, úgy fogalmaz, azóta gyászolja azt az életet, amit élhetett volna.

Mindig is nagyon félt attól, hogy apa lesz, de amikor találkozott élete szerelmével és látta, hogy későbbi felesége mennyire szeretne gyerekeket, akkor egy percig sem volt kérdés, hogy apa akarjon lenni.

Mindhárom gyermeke születése traumatikus volt a felesége és Matt számára is. A kudarctól való félelem és a szorongás elhatalmasodott rajta az első, majd a második gyereke születését követően is. Ekkor szülés utáni depressziót diagnosztizáltak nála. – Nem tudtam, hogy ez férfiakkal is megtörténhet – fogalmazott Matt.

Terápiába járt és felesége volt a legnagyobb támasza. Matt azt tanácsolja apatársainak, hogy ne dugják homokba a fejüket, keressenek egy jó szakembert és beszéljék ki a problémáikat. Vigasztaljon mindenkit a tudat, hogy nincs egyedül, hogy sokkal több apával esik ez meg, mint gondolnánk.

A kiváltó okok nagyon hasonlóak lehetnek, mint az anyák esetében:

  • kialvatlanság
  • hormonális változások
  • párkapcsolati problémák
  • korábbi szorongásos/depressziós időszak
  • társadalmi elvárások
  • bizonytalan vagy nehéz körülmények
  • alacsony önértékelés

Egy kisbaba születésével apa is születik, ami minden férfinek óriási változás az életében. Egy ilyen hatalmas változással teli időszak az apákat ugyanúgy megviselheti, mint az anyákat. Igen, létezik szülés utáni depresszió az apáknál is, amit ugyanolyan komolyan kell venni, mint az anyákét.

 

forrás: kidspot.com