Baba

Hatásosnak tűnik az első gyógyszer a szülés utáni depresszióra

Rengeteg nőt érint a szülés utáni depresszió, becslések szerint minden ötödik anya érintett lehet. A kutatók most előálltak egy tablettával, amely segíthet a kezelésében.
2024. Május 29.
fáradt anya babával
Kép: Getty Images

Az Egyesült Államokban pszichiáterek elkezdték alkalmazni Zuranolone-t, az első tablettát, amely képes kezelni a szülés utáni depressziót, írja az Interesting Engineering.

A szülés utáni depresszió súlyos betegség, ami sok anyát, becslések szerint minden ötödiket érint. Kutatások szerint azok a csecsemők, akiknek anyja szülés utáni depresszióban szenvedett, nagyobb valószínűséggel maradnak le a fejlődésben kortársaiktól, illetve gyakrabban küzdenek érzelmi vagy viselkedési problémákkal.

Évekig tartó tanulmányozás után a kutatók most előálltak a Zuranolone-nal, amely segít a szülés utáni depresszió kezelésében. A tablettát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) augusztusban jóváhagyta. A Zuranolone segítségével néhány beteg már a negyedik naptól kezdve javulást mutatott, de volt, akinél már másnapra pozitív változást hozott. A hosszútávú hatásokról egyelőre nincs tapasztalat, a kezdeti eredmények azonban biztatóak.