Terhesség

A szülés utáni depresszió az apát sem kíméli

Mielőtt a babáddal töltött első pár hét boldogsága után elhessegetnéd a baby blues gondolatát, győződj meg arról, hogy a párod is legalább annyira élvezi a szülőséget, mint te.
2014. Március 18.

A szülés utáni depresszió az apát sem kíméli (fotó:Europress)

A szülés után az életed 180 fokos fordulatot vett, de a párodé látszólag mit sem változott: reggel munkába indul, délután hazaér, kicsit ismerkedik, játszik a babával, megvacsorázik, aztán elvonul aludni, és másnap kezdődik elölről a menet. Nem érzed, hogy baj lenne vele, pár hónap múlva mégis robban a bomba: óriási veszekedésektől hangos a ház, vagy ami még rosszabb, kiderül, hogy megjelent az a bizonyos harmadik fél… Egyből a kapuzárási pánikra gyanakszol, pedig előfordulhat, hogy veled ellentétben a párodat érte utol a szülés utáni depresszió.

Az erősebbik nemnél sem ritka

“A férfiak szülés utáni depressziója teljesen más típusú, mint a nőké” – szögezi le dr. Fehér Gabriella pszichológus. “Az anyukák esetében a tehetetlenség- és ürességérzet dominál, míg az apáknál a feszültség, az elégedetlenség, a meg nem felelés érzése kerül előtérbe. Depresszió szempontjából a legkritikusabb időszak az első gyermek születése, a férfi ugyanis megszokta, hogy addig ő állt a családi ranglétra tetején, párja szemében ő volt az első. Egy kisbaba azonban felborítja ezt a “sorrendet”, ő lesz a legfontosabb, mindenki őt szolgálja ki. Ezt a megváltozott élethelyzetet még nehezebben dolgozzák fel azok az urak, akik egyfajta anyapótlékot látnak feleségükben.”

Nagy a csábítás

Bár a kisbaba körüli feladatok többsége az anyuka nyakába szakad, azért az apukák élete is megváltozik az új jövevény érkeztével. Éjszaka ők is felébrednek a csecsemő sírására, ezért sokszor eleve fáradtan érnek be a munkahelyükre, a 8-12 órás műszak után hazaérve pedig párjuk egyből a kezükbe nyomja a babát, hogy végre ő is fellélegezhessen kicsit. A legnagyobb problémát mégis a szexualitás hirtelen háttérbe szorulása jelenti. “A nőknél szülés után erősen csökken a szexuális vágy, sokuknak fájdalmaik vannak, és a hormonok játéka sem kedvez nekik. Ez a szexuálisan passzív időszak gyakran évekre is elhúzódik, ám a férfiak kifejezetten rosszul tűrik az “ínséget”. Ilyenkor jelenik meg a kapcsolatokban egy harmadik fél” – magyarázza a szakértő.

Őszinte kommunikáció

A depressziós tüneteket csak súlyosbítja, hogy az átlagférfi nem éppen a szavak embere, pedig nyílt beszélgetésekkel elejét lehetne venni a komolyabb súrlódásoknak. “Sokan eleve nehezen beszélnek az érzéseikről, és nemritkán szégyellik a panaszaikat, pedig az igazi megoldás az lenne, ha a pár alaposan megbeszélné a problémákat. Ha otthon nem sikerül megoldani a gondokat, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki segíthet megelőzni az évekig tartó konfliktusokat vagy akár a válást” – tanácsolja dr. Fehér Gabriella.Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin