Kisgyerek

És mi van a szexszel?

"Hááát... semmi különös" - válaszolhatnád szemlesütve, már ha valaki fel merné tenni neked a babavárás és szoptatás időszakában ezt a provokatívnak tűnő kérdést. Pedig szex volt, van, és főleg LESZ!
2011. Június 24.

Elsősorban a fejünkben születnek a vágyak, de persze a hormonok is megteszik a magukét. Amikor kisbabája van valakinek, teljesen érthető módon nem a szex a legfontosabb az életében. Nem is kell mindig szexisnek lenni. A szülés utáni szexben talán éppen az a jó, hogy olyan, mint amikor megismerkedtetek. Szinte szűzen kezdhetitek újra a kapcsolatot.

Kívül és belül minden átrendeződik, felborul. Rengeteg ismeretlen dologgal találkoztok. Sok nehézséget kell legyőznöd már a babavárás idején is: például hányingert, fáradékonyságot, félelmeket. Nagyon összetett helyzet alakul ki.

Szünet után újraindítás

Sokan azt gondolják, hogy majd kiböjtölik azt a pár hónapot, aztán a szülés után jöhet a szex, de ez nem így működik! Az először szülők általában nem tudják, hogy a szüléssel nem ér véget ez a megváltozott állapot. A testünket emlékeztetni kell a szexre akkor is, ha éppen nem kívánjuk olyan nagyon. Hamar elhidegüléshez vezethet egy rosszul értelmezett szerep, aminek százszázalékosan meg akarunk felelni. Jó anyák akarunk lenni, ez nem kérdés. De ez csak akkor lehetséges, ha jó nők is maradunk a párunk mellett. És ez független a zsírpárnáktól!

Gyermekágy hat hétig – vagy hat hónapig?

Szülés után hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy már sosem leszünk olyan szexi nők, mint szülés előtt. Ennek azonban pontosan az ellenkezője igaz. Jó szülés után a nők többsége arról számol be, hogy sokkal jobb lett a szexuális élete. A női önbizalmat, erőt, testi tudatot igenis felébreszti a jó szülés. Aki császármetszéssel szült, annak sem kell elkeserednie. Nagyon sokan vélekednek úgy, hogy maga az anyaság hozta meg számukra a kiteljesedett nőiséget, és a jó szülés élménye nélkül is pozitív változás állt be szexuális életükben.

A szülés utáni első hat hét az újdonságok, az összeszokás ideje. Ilyenkor kóstolgatjuk egymást: milyen a kisbaba, aki belőlünk lett, milyenek lettünk mi magunk? Az, hogy van-e, lesz-e szex, nem kulcskérdés egyelőre. Nem szabad sürgetni semmit. Ha a párok tudják, mire számíthatnak, nem lesznek irreális elvárásaik. Ezekben a napokban-hetekben kaphat a korábbinál nagyobb szerepet a gyengédség, az intenzív együttlét éjjel és nappal, az összebújás, a meztelenkedés és a hármas vagy többes, gyerekkel bővült bensőségesség közös felfedezése.

A női test ilyenkor a hormonoknak köszönhetően szinte százszázalékosan a kisbabára összpontosít. A tejtermelődésért felelős prolaktin hormon magas szintje visszafogja a vágyat, de szintje a szülés utáni ötödik-hatodik hét táján fokozatosan csökken, és már csak a szoptatások idején magas. Vagyis a gyermekágy vége felé már majdnem minden feltétel adott az újrakezdéshez.

Lépj ki a mókuskerékből!

Gyakori probléma, hogy az első hónapokban még szexuális izgalom esetén sem nedvesedik a hüvely olyan mértékben, ahogy a kellemes szexhez szükséges volna. Ezt részben az erre az időszakra jellemző ösztrogénhiány okozza, de ezenkívül a fáradtság, a figyelem hiánya is. Vajon el tudod engedni magad? Teljesen átadod magad a szexnek, vagy azon gondolkodsz, mikor ébred fel a baba, csöpög-e a tej melledből, mit fog szólni a párod a kelleténél talán kicsit gömbölydedebb hasadhoz, esetleg félsz, hogy fájdalmas lesz a behatolás a gátmetszés még mindig érzékeny helye miatt? Lehet, hogy egyszerűen eleged van az érintésekből, és szeretnél végre egyedül maradni és aludni?

Igen, mindezek az aggodalmak és kifogások életszerűek, mégis fontos, hogy elegendő időt találjatok egy-egy szerelmeskedésre, és ne féljetek pótolni azt, ami épp hiányzik, például a hüvely természetes nedvesedését síkosítóval. A menstruációs ciklus visszatértével aztán általában rendeződik ez a probléma.

És mi van a szexszel?

Szakértőnk Mester Dóra a nagy múltú San Francisco Sex Information civil szervezetnél szerzett szexoktatói képesítést. Jelenleg Budapesten él, tanít, és azon dolgozik, hogy beszélgetéssorozatok, elméleti és gyakorlati csoportok szervezésével segítse egy szabad, előítélet-mentes, szex-pozitív szemlélet kialakulását.

Munkáját folyamatosan nyomon követheted.

Kapcsolódó cikkeink:

Van szex a gyerekek után?

Szex frissítve!

Forrás: Kismama magazin