Kisgyerek

5+1 esti rutin, amivel erősítheted a párkapcsolatodat

Ezt a hat dolgot csinálják minden nap azok, akik boldog párkapcsolatban élnek.
2020. Január 12.
5+1 esti rutin, amivel erősítheted a párkapcsolatodat (fotó: iStock)

Miután szülőkké válunk, jóval kevesebb időnk marad a párkapcsolatunkra. A mindennapi teendők és a felelősség olykor nyomasztó érzése a párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét. Nagyon fontos, hogy ebben a kezdeti nehéz kisgyermekes időszakban is törődjetek egymással. Íme, néhány tipp, amely erősítheti a köteléket közöttetek.

1. Kapcsolódjatok minden este

Fontos, hogy mindennap, lefekvés előtt, tudatosan kapcsolódjunk egymáshoz, legyünk együtt kettesben. Ez nemcsak az összebújást jelentheti, hanem egy jó kis beszélgetést is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, épp elég, ha elmeséljük egymásnak mi történt velünk aznap.

Egy rövid beszélgetés is sokat jelent, frissen tartja a kapcsolatot és olyan kérdéseket, témákat vethet fel, amelyeket mindenképpen meg kell oldani.

2. Ugyanakkor menjetek ágyba

Sokan eltérő időben érkeznek haza és lefekvés előtt még van otthon némi munkájuk vagy a házimunkát szokták befejezni. Ezért könnyen előfordulhat, hogy eltérő időpontban mentek ágyba. Szakértők azonban azt javasolják, hogy hetente legalább néhány alkalommal együtt menjünk lefeküdni.

Ha együtt mentek lefeküdni, az lehetőséget teremt arra, hogy kapcsolódjatok egymáshoz és az intimitást is elősegítheti.

3. Tegyétek félre a kütyüket

Nemcsak abban segít, hogy jobban aludj, hanem abban is, hogy partneredre figyelj. A kütyüzés, az ágyban tévézés csak szétválasztanak minket.

4. Jelöljetek ki határokat a gyerekeknek

Az esti rutinnak legyen része, hogy a hálószoba csak a tiétek, ezzel a gyerekek felé is jelzitek, hogy ti egy szerető pár vagytok. Michele Weiner-Davis terapeuta szerint a hálószobának egy szentélynek kéne lennie, ahova csak végszükség (például betegség) esetén léphet be a gyerek. A pároknak szükségük van magánéletre, hogy kapcsolódni tudjanak egymáshoz. Ezért arra kell ösztönözni a gyerekeket, hogy maradjanak a saját szobájukban.

5. Ne halogassátok a problémák megoldását

Egyesek szerint fontos, hogy soha ne feküdjünk le úgy, hogy nem oldottuk meg a problémáinkat. Ne halogassunk.

+1 Mindennap mondd neki, hogy szereted

Lefekvés előtt soha ne felejtsétek el azt mondani egymásnak, hogy szeretlek. Ez nem egy kiüresedett mondat, sokkal több annál: kifejezheted a másik felé hogy ő így jó, ahogy van, megbecsülöd és köszönöd neki a mai napot is.(Cikk forrása: smartparenting.com)Kapcsolódó cikkeink: